Karcinom Merkelovih stanica

Autor: Gregory L. Wells, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Karcinom Merkelovih stanica je rijedak i agresivan rak kože koji se javlja u starijih osoba bijele rase.

(Vidi također Pregled raka kože.)

Prosječna dob bolesnika kod postavljanja dijagnoze je 75 godina. Karcinom Merkelovih stanica također se javlja u mlađih imunosuprimiranih bolesnika. Ostali faktori rizika su kumulativna izloženost ultraljubičastom zračenju, izlaganje poliomavirusu Merkelovih stanica i prisutnost drugog tumora (npr. multiplog mijeloma, kronične limfocitne leukemije, melanoma). Limfogena diseminacija je česta.

Simptomi i znakovi

Promjene na koži su obično čvrste, sjajne i nodularne, u boji kože ili plavkasto-crvene. Obilježava ih brzi rast te odsutnost boli i osjetljivosti. Karcinom Merkelovih stanica može se javiti na bilo kojem dijelu kože, ali najčešće se nalazi na koži izloženoj suncu (npr. lice, gornji ekstremiteti).

Dijagnoza

  • biopsija

Dijagnoza se postavlja biopsijom.

Većina bolesnika ima proširenu bolest već prilikom postavljanja dijagnoze i prognoza je loša.

Liječenje

  • ovisi o stadiju bolesti

Liječenje ovisi o stadiju bolesti i obično uključuje široku lokalnu eksciziju, nakon koje često slijedi zračenje, odstranjenje limfnih čvorova ili oboje.

Kemoterapija može biti indicirana kod metastatskih ili recidivirajućih karcinoma.

Prevencija

Smatra se da je karcinom Merkelovih stanica povezan s izloženošću ultraljubičastom (UV) zračenju te se preporuča niz mjera za ograničavanje izloženosti.

  • izbjegavanje sunca: boravak u hladu, izbjegavanje aktivnosti na otvorenom između 10 h ujutro i 4 h popodne (kada su sunčeve zrake najjače) te izbjegavanje sunčanja i korištenja solarija

  • korištenje zaštitne odjeće: košulje dugih rukava, hlače i šeširi širokog oboda

  • upotreba krema za sunčanje: najmanje faktor zaštite od sunca (SPF) 30 sa širokim spektrom UVA/UVB zaštite, koristiti prema uputama (tj. primijeniti svaka 2 sata i nakon plivanja ili znojenja); ali ne u svrhu produljenog izlaganja suncu