Tumori čeljusti

Autor: Bradley A. Schiff, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Alan Pegan, dr. med.i doc. dr. sc.Darko Solter, dr. med.

U čeljustima mogu nastati brojni dobroćudni i zloćudni tumori. Simptomi bolesti su oteklina, bol, osjetljivost na dodir i nestabilnost zuba. Tumori se često otkriju dentalnim RTG-om ili tijekom redovitih posjeta stomatologu. Liječenje ovisi o sijelu i vrsti tumora. Bolesnici s benignim tumorima mogu se klinički pratiti i kod njih možda neće biti potrebno kirurško liječenje. Kod većine tumora ipak je potrebna kirurška resekcija i postablacijska rekonstrukcija.

(Vidi također Opće spoznaje o tumorima glave i vrata)

Ukoliko tumori čeljusti ne budu otkriveni stomatološkim RTG-om, najčešće se dijagnosticiraju klinički. Njihov rast uzrokuje edem lica, nepca ili alveolarnog grebena (dijela čeljusti koji podupire zube). Također mogu uzrokovati osjetljivost kosti na dodir i jaku bol.

U području tvrdog nepca ili donje čeljusti mogu se razviti koštane izrasline (torus palatinus, torus mandibularis); Ove izrasline javljaju se često i mogu izazvati zabrinutost. Radi se o benignim promjenama koje liječimo samo ako ometaju dentalnu higijenu ili funkciju submandibularne žlijezde. Na nepcu se nalaze u središnjoj liniji i imaju netaknutu, glatku nadležeću sluznicu.

Najčešći tumor mandibule i maksile je karcinom pločastih stanica koji zahvaća kost putem dentalnih alveola. Ovi tumori mogu zahvatiti bilo koji segment intraoralnog dijela gornje ili donje čeljusti.

Ameloblastom je najčešći epitelni odontogeni tumor i obično nastaje na stražnjem dijelu donje čeljusti. Sporo je invazivan i rijetko metastazira. Na rendgenskoj se slici tipično prikazuje kao multilokularno ili mjehuričasto prosvjetljenje. Liječenje je široka kirurška resekcija i rekonstrukcija ako je to potrebno.

Odontom je najčešći odontogeni tumor koji zahvaća zubne folikule ili tkiva zuba i obično se pojavljuje u donjoj čeljusti kod mlađih osoba. Odontomi obuhvaćaju fibrozne odontome i cementome. Klinički vidljiv nedostatak kutnjaka ukazuje na složeni odontom. Kad je dijagnoza dvojbena, ovi se tumori mogu odstraniti.

Čeljusti mogu biti zahvaćene i osteosarkomom, gigantocelularnim tumorom, Ewingovim sarkomom, multiplim mijelomom i metastatskim tumorima. Liječenje ovih tumora jednako je kao i kad se pojave u drugim kostima.