Selektivni manjak protutijela s normalnim imunoglobulinima (SADNI)

Autor: James Fernandez, MD, PhD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Felina Anić, dr. med.,
Filip Mirić, dr. med.

Selektivni manjak protutijela s normalnim imunoglobulinima karakteriziran je nedostatkom specifičnog protutijela na antigenima polisaharida, ali ne na antigenima proteina, usprkos normalnoj razini serumskih imunoglobulina, uključujući IgG.

(Vidi također Pregled poremećaja imunodeficijencija i Pristup pacijentu s poremećajem imunodeficijencije).

Selektivni manjak protutijela s normalnim imunoglobulinima (SADNI) je poremećaj primarne imunodeficijencije. To je jedna od najčešćih imunodeficijencija koja se manifestira s ponavljajućim sinopulmonalnim infekcijama. Selektivni nedostaci protutijela mogu se pojaviti i kod drugih poremećaja, ali SADNI je primarni poremećaj u kojem je jedina abnormalnost nedostatni odgovor na antigene polisaharida (vidi tablicu B-stanični nedostatci). Nasljeđivanje i patofiziologija nisu razjašnjeni, ali neki dokazi sugeriraju da uzrok može biti naslijeđena molekularna abnormalnost.

Podgrupa pacijenata sa SADNI na početku imaju odgovarajući odgovor na antigen polisaharida, ali izgube titar protutijela u roku od 6 do 8 mjeseci (nazvan SADNI memorijski fenotip).

Bolesnici imaju ponavljajuće sinopulmonalne infekcije, a ponekad i manifestacije koje ukazuju na atopiju (npr. kronični rinitis, atopijski dermatitis, astma). Težina poremećaja varira.

Mala djeca mogu imati SADNI oblik koji spontano prolazi tijekom vremena.

Dijagnoza

  • Razine imunoglobulina (IgG, IgA, IgM i IgG)

  • Odgovori na polisaharide cjepiva

Zbog toga što zdrava djeca <2 god mogu imati ponavljajuće sinopulmonalne infekcije i slabu reakciju na polisaharide cjepiva, testiranje na SADNI se ne radi dok pacijenti nisu > 2 god. Zatim se mjere razine IgG, IgA i IgM i odgovor na cjepivo. Jedina abnormalnost u laboratorijskim testovima je nedostatan odgovor na polisaharide cjepiva (npr. pneumokokno cjepivo). Odgovori na proteine cjepiva su normalni.

Liječenje

  • Pneumokokno (konjugirano) cjepivo

  • Ponekad profilaktička primjena antibiotika i imunoglobulinska nadomjesna terapija

Pacijenti trebaju biti cijepljeni pneumokoknim konjugiranim (npr. 13-valentnim) cjepivom.

Sinopulmonalne infekcije i atopijske manifestacije liječe se agresivno. Rijetko, kad se infekcije i dalje ponavljaju, mogu se dati antibiotici profilaktički (npr. amoksicilin, trimetoprim/sulfametoksazol).

U slučaju da se infekcije pojavljuju često unatoč profilaktičkoj primjeni antibiotika, može se dati imunoglobulinska nadomjesna terapija.