Lumbalna spinalna stenoza

Autor: Peter J. Moley, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Srđan Novak, dr. med.
Prijevod: Mia Prebeg, dr. med.

Lumbalna spinalna stenoza (LSS) je suženje lumbalnog spinalnog kanala što stvara pritisak na kralježničnu moždinu ili korijen ishijadijadičnog živca prije njegova izlaska kroz foramen. To uzrokuje pozicijsku bol u leđima, simptome kompresije korijena živca i bolove u donjim ekstremitetima tijekom hoda ili nošenja tereta.

(Vidi također Procjena boli u vratu i leđima.)

Spinalna stenoza može biti kongenitalna ili stečena. Pogađa cervikalnu ili lumbalnu kralježnicu. Stečena lumbalna spinalna stenoza (LSS) je čest uzrok išijasa u sredovječnih ili starijih bolesnika. Najčešći uzroci su osteoartritis, degenrativne promjene diska, spodiloza i spondilolisteza s kompresijom caude equine. Drugi uzroci su Pagetova bolest kostiju, reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis. Dolaze u obzir i Pagetova bolest, RA i AS.

Simptomi i znakovi

Bol se javlja u glutealnoj regiji, natkoljenicama i listovima tijekom hoda, uspinjanja stepnicama ili čak samo stajanju. Bol ne popušta mirovanjem nego flektiranjem leđa ili sjedenjem( iako parestezije mogu biti i dalje prisutne). Hodanje uzbrdo je manje bolno od hodanja nizbrdo, s obzirom na to da su tada leđa blago flektirana, U distribuciji zahvaćenog živčanog korijena javljaju se bolovi, parestezije te su refleksi oslabljeni. Rijetko se javlja i syndrom caudae equinae.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Ponekad MRI, elektrodijagnostičke pretrage ili oboje

Na spinalnu stenozu treba sumnjati kada su prisutni karakteristični simptomi. Dijagnostička obrada jednaka je onoj za išijas ( vidi: Dijagnoza). Simptomi mogu oponašati intermitentne klaudikacije. Klaudikacije se razlikuju time što popuštaju u mirovanju( bez promjene položaja), prisutnošću atrofijie kože i promjenama pulsa, kapilarnog punjenja i vaskularnim testovima.

Liječenje

  • Aktivnost koliko pacijent tolerira, analgetici, a ponekad i lijekovi koji djeluju na neuropatsku bol

  • Fizikalna terapija

  • Moguće epiduralna kortikosteroidna injekcija

  • Kirurško liječenje za teže slučajeve

Indikacije za konzervativno i kirurško liječenje su jednake kao i kod išijasa. Operativnim liječenjem kod uznapredovale spinalne stenoze dekomprimira se živčani korijen ukliješten u spinalnom kanalu ili u foramenu, za što ponekad treba izvršiti laminektomiju na 2–3 razine uz foraminotomije.

Potrebno je očuvati stabilnost kralježnice. Spinalna fuzija indicirana je pri nestabilnosti ili teškim, dobro lokaliziranim artrotskim promjenama u 1–2 intervertebralna prostora, iako recentne studije ukazuju na to da je ovaj terapijski pristup sporan (1-2).

Literatura

  • Försth P, Olafsson G, Carlsson T, et al: Randomizirano, kontrolirano ispitivanje fuzijske kirurgije za lumbalnu stenozu kralježnice. N Engl J Med 374:1413-1423, 2016. doi: 10.1056/NEJMoa1513721.

  • Ghogawala Z, Dziura J, Butler WE, et al: Laminectomy plus fusion versus laminectomy alone for lumbar spondylolisthesis. N Engl J Med 374:1424-1434, 2016. doi: 10.1056/NEJMoa1508788.