Predostrožnost u ronjenju i prevencija ronilačkih ozljeda

Autor: Alfred A. Bove, MD, PhD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Ivan Ivanovski, dr. med.

Ronjenje je relativno bezopasna rekreacijska aktivnost za zdrave ljude koji su na odgovarajući način izvježbani i podučeni. Postoje brojni ronilački tečajevi na kojima se uči o sigurnosti pri ronjenju.

Vidi Pregled ronilačkih ozljeda

Sigurnosne mjere opreza

Učestalost barotraume se može smanjiti aktivnim izjednačavanjem tlakova u dijelovima tijela koji sadrže zrak, uključujući i ronilačku masku (ispuhivanjem zraka iz nosa u masku) i srednje uho (zijevanjem, gutanjem ili izvođenjem Valsalvina manevra). Ronioci trebaju izbjegavati zadržavanje daha, te normalno disati prilikom izrona. Brzina izrona ne bi smjela biti brža od 15–30 cm/s jer omogućuje postupno odstranjuje N2 i pražnjenje zrakom ispunjenih prostora (npr. pluća, sinusi). Ronioci trebaju izranjati uz dekompresijske stanke prema uputama objavljenim u smjernicama (npr dekompresija tablica u Dijagnoza i liječenje dekompresijske bolesti i arterijske plinske embolije, poglavlje u US Navy Diving Manual). Trenutne preporuke uključuju zaustavljanje na 4,6 m dubine 3–5 min., za dodatno izjednačavanje i sigurnost. Također, ronioci ne bi smjeli letjeti 15–18 h nakon ronjenja.

Ronioci bi trebali biti svjesni i izbjegavati određene uvjete ronjenja, npr.;

  • lošu vidljivost

  • struje koje zahtijevaju pretjeranu trud

  • niske temperature

  • samostalno ronjenje

  • korištenje rekreativnih droga, sedativnih lijekova i alkohola

Niske temperature predstavljaju posebnu opasnost jer se hipotermija može naglo razviti te utjecati na prosudbu i spretnost ili izazvati smrtonosne srčane aritmije u podložnih osoba. Ne preporučuje se da ronilac roni sam.

Rekreativne droge, sedativni lijekovi i alkohol u bilo kojoj količini mogu imati nepredvidljive i neočekivane učinke na dubini te ih treba strogo izbjegavati. Lijekovi koji se izdaju na recept rijetko ometaju rekreativno ronjenje, no ako je poremećaj koji se liječi kontraindikacija za ronjenje, na njemu ne treba ustrajati.

Kontraindikacije za ronjenje

Budući da ronjenje može uključivati teški tjelesni napor, ronioci ne bi smjeli bolovati od težih kardiovaskularnih ili plućnih bolesti i trebali bi imati iznad prosječni aerobni kapacitet. Ronjenje je zabranjeno kod poremećaja koji mogu poremetiti svijest, pozornost ili prosudbu. Ako postoji bilo kakva sumnja o kontraindikaciji specifičnog poremećaja za ronjenje, treba se posavjetovati s priznatim stručnjakom. Specifične kontraindikacije za ronjenje navedene su u vidi tablicu.

Više informacija

  • Divers Alert NetworkDivers Alert Network: 24-satni telefonski brojevi, 919-684-9111

  • US Navy Diving Manual