Terapijski uređaji i uređaji za pomoć

Autor: Alex Moroz, MD
Urednik poglavlja: Domagoj Andrić, dr. med.
Prijevod: Domagoj Andrić, dr. med.

Ortoze pružaju potporu oštećenim zglobovima, ligamentima, tetivama, mišićima i kostima. Većina je prilagođena pacijentovim potrebama i anatomiji. Ortoze koje se stavljaju u cipele mogu se dizajnirati tako da prebacuju bolesnikovu težinu na određene dijelove stopala čime se kompenzira gubitak funkcije,sprječava deformacija ili ozljeda, pomaže pri oslanjanju punom težinom, ublažava bol i pruža oslonac. Ortoze su često skupe i nisu pokrivene zdravstvenim osiguranjem.

Pomagala za hodanje obuhvaćaju hodalice, štake i štapove. Pomažu pri prijenosu težine i održavanju ravnoteže. Svako pomagalo ima prednosti i nedostatke, može se pronaći u različitim izvedbama. Nakon obrade, terapeut treba odabrati ono pomagalo koje bolesniku pruža najbolju kombinaciju stabilnosti i slobode kretanja. Liječnici trebaju znati kako podesiti štake (vidi sliku). Recepti (doznake) za pomagala trebaju biti što precizniji.

Invalidska kolica omogućuju mobilnost bolesnicima koji ne mogu hodati. Neki modeli su dizajnirani s vlastitim pogonom, pružaju stabilnost za kretanje i na neravnoj površini, kao i preko rubova pločnika. Neki su modeli dizajnirani tako da ih gura pomoćnik; oni imaju manju stabilnost i brzinu. Invalidska su kolica dostupna s različitim značajkama. Za pacijente atletičare s onesposobljenim donjim udovima, ali snažnim rukama dostupna su invalidska kolica za utrkivanje. Upravljanje kolicima jednom rukom pogodno je za hemiplegične pacijente s dobrom koordinacijom. Ako pacijenti imaju malu ostatnu funkciju ruke, propisuju se kolica na električni pogon. Invalidska kolica za kvadriplegičare imaju opciju kontrole bradom ili ustima (gutanje i puhanje) i ugrađene ventilatore.

Skuteri imaju baterijski pogon, volan za upravljanje, kontrolu brzine, opciju vožnje naprijed i natrag. Koriste se na čvrstim, ravnom površinama unutar zgrada ili vani, ali ne mogu se voziti po krivinama ili stepenicama. Skuteri su korisni ljudima koji mogu stajati i hodati na kraćim relacijama (npr. transfer na skuter ili sa skutera), ali nemaju snage i izdržljivosti za hod na dužim relacijama.

Proteze su umjetni dijelovi tijela, najčešće udovi, osmišljeni kako bi zamijenili ruku ili nogu nakon amputacije. Tehničke inovacije su znatno popravile udobnost i funkcionalnost proteza. Mnoge se proteze mogu kozmetički dotjerati da izgledaju potpuno prirodno. Protetičar treba rano biti uključen u proces opskrbe protezom, prezentirati pacijentu različite opcije koje će odgovarati pacijentovim potrebama i sigurnosnim zahtjevima. Kod mnogih se pacijenata može očekivati povratak vrlo dobre funkcije. Fizikalna terapija treba započeti prije opskrbe protezom; nastaviti se dok pacijent ne nauči funkcionirati s novim udom. Neki pacijenti ne toleriraju protezu ili nisu sposobni proći cijelu rehabilitaciju koja je potrebna za nošenje proteze.

(Vidi također: Pregled rehabilitacije)