Intrakranijalni epidural apsces i subduralni empijem

Autor: John E. Greenlee, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.

Epiduralni apsces je nakupina gnoja između dure mater i lubanje. Subduralni empijem je nakupina gnoja između dure mater i arahnoideje. Simptomi epiduralnog apscesa uključuju vrućicu, glavobolju, povraćanje, a ponekad letargiju, žarišne neurološke deficite, epileptičke napadaje i / ili komu. Simptomi subduralnog empijema uključuju vrućicu, povraćanje, poremećaj svijesti, i brz razvoj neuroloških znakova koji ukazuju na zahvaćanje jedne moždane hemisfere. Dijagnoza se postavlja na temelju MR s kontrastom ili CT-a s kontrastom, ako MR nije dostupan. Liječi se neurokirurškom drenažom i antibioticima.

(Vidi također Uvod u infekcije mozga.)

Etiologija

Kranijalni epiduralni apsces i subduralni empijem česte su komplikacije sinusitisa (posebno frontalnog, etmoidalnog ili sfenoidnog) ili upale srednjeg uha otitis media, ali mogu biti posljedica i drugih upala uha, traume glave ili kirurških zahvata ili rijetko bakterijemije. Uzročnici su slični onima koje uzrokuju apsces mozga (npr, Staphylococcus aureus, Bacteroides fragilis).

U djece < 5 god, uobičajeni uzrok je bakterijski meningitis; kako su meningitisi u djece sada rijetkost, subduralni empijem su rijetki.

Komplikacije:

Epiduralni apsces može proširiti u subduralni prostora i uzrokovati subduralni empijem. Epiduralni apsces i subduralni empijem mogu uzrokovati meningitis, trombozu kortikalnih vena ili moždani apsces. Subduralni empijem može se brzo širiti i zahvatiti cijeli moždanu hemisferu.

Simptomi i znakovi

Vrućica, glavobolja, letargija, žarišni neurološki deficiti (često ukazuju na subduralni empijem kada ubrzano razvija deficit koji zahvaća moždanu hemisferu), i epileptički napadaji obično se javljaju tijekom nekoliko dana.

Bolesnici s intrakranijski epiduralni apscesom također mogu razviti subperiostalni apsces i osteomijelitis frontalnom kosti ("Pott puffy" tumor), a bolesnici sa subduralnih empijem mogu imati meningealne znakove. Povraćanje je često u bolesnika s epiduralnim apscesom i subduralnim empijemom. Mnogi pacijenti mogu razviti edem optičkog diska.

Bez liječenja brzo se razvija koma i nastupa smrt, naročito pri subduralnom empijemu.

Dijagnoza

  • MR s kontrastom

Dijagnoza epiduralnog apscesa ili subduralnog empijema postavlja se na temelju MR s kontrastom ili CT-a s kontrastom, ako MR nije dostupan. Krv i uzorci tkiva se kultiviraju na aerobe i anaerobe.

Lumbalna punkcija pruža malo korisnih informacija i može precipitirati transtentorijalnu hernijaciju. Ako se sumnja na intrakranijski epiduralni apsces ili subduralni empijem (npr. na temelju trajanja simptoma od nekoliko dana, žarišnih ispada ili zbog čimbenika rizika) u bolesnika s meningealnim znakovima, lumbalna punkcija je kontraindicirana, dok neuroradiološke metode ne isključe ekspanzivne (strukturne) lezije.

U dojenčadi subduralna punkcija može imati dijagnostičku vrijednost i olakšati pritisak.

Liječenje

  • Neurokirurška drenaža

  • Antibiotici

Hitno treba izvršiti kiruršku drenažu epiduralnog apscesa ili empijema i svih sinusitisa koji su pravi uzrok.

Dok se čekaju nalazi mikrobioloških kultura, treba primijeniti istu antibiotsku terapiju kao i kod apscesa mozga - antibiotici za liječenje apscesa mozga (npr. cefotaksim, ceftriakson, metronidazol, vankomicin) osim u mlađe djece, koja mogu zahtijevati antibiotike za bilo koji popratni meningitis (vidi tablice Početni antibiotici za akutni bakterijski meningitis i Česti IV antibiotici - doze za akutni bakterijski meningitis).

Ponekad je potrebno uvesti i antiepileptičku terapiju i mjere za snižavanje intrakranijalnog tlaka.

Ključne točke