Adenomioza maternice

Autor: S. Gene McNeeley, MD
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Nataša Prodan, dr. med.

Adenomioza je prisutnost žlijezda endometrija i strome u muskulaturi maternice; što može uzrokovati difuzno uvećanje maternice.

Kod adenomioze je ektopično tkivo endometrija sklono izazivati difuzno povećanje maternice (cjelokupno povećanje maternice). Maternica se može veličinom udvostručiti ili utrostručiti, ali obično ne prelazi veličinu maternice u 12. tjednu trudnoće.

Učestalost adenomioze je nepoznata, dijelom zato što je dijagnozu teško postaviti. Međutim, adenomioza se najčešće otkrije slučajno u žena koje su u postupku obrade zbog endometrioze, mioma ili bolova u zdjelici. Viši paritet povećava rizik za razvoj adenomioze.

Simptomi i znakovi

Najčešći simptomi adenomioze su obilna menstrualna krvarenja, dismenoreja i anemija. Kronična zdjelična bol također može biti prisutna.

Simptomi mogu nestati u menopauzi.

Dijagnoza

  • Dijagnoza se obično postavlja ultrazvukom ili MRI

Na dijagnozu adenomioze posumnja se u slučaju prisutnosti simptoma i difuznog povećanja maternice, bez prisutnosti endometrioze ili fibroma. Transvaginalni ultrazvuk i MRI se koriste za postavljanje dijagnoze, iako za postavljanje konačne dijagnoze potrebna je histološka analiza nakon histerektomije.

Biopsija iglom se radi samo povremeno (npr. kada treba isključiti karcinom endometrija); njegova pouzdanost može biti ograničena, prije svega mogućom pogreškom prilikom uzimanja uzoraka.

Liječenje

  • Histerektomija

Najučinkovitije liječenje adenomioze je histerektomija.

Može se primjenjivati i hormonalna terapija, slična onoj koja se koristi za liječenje endometrioze. Može se pokušati liječenje s oralnim kontraceptivima, ali je obično neuspješno. IUD s oslobađajućim Levonorgestrelom može pomoći u kontroli dismenoreje i krvarenja.

Ključne točke

  • Adenomioza može uzrokovati da se maternica veličinom udvostruči ili utrostruči.

  • Obično uzrokuje obilna menstrualna krvarenja, dismenoreju, anemiju, a može uzrokovati i kroničnu zdjeličnu bol; simptomi mogu nestati tijekom menopauze.

  • Transvaginalni ultrazvuk i/ili MRI se koriste za postavljanje dijagnoze, iako za postavljanje konačne dijagnoze potrebna je histološka analiza nakon histerektomije.

  • Najučinkovitije liječenje je histerektomija, iako se može pokušati i hormonalno liječenje (npr. oralni kontraceptivi).