Novorođenče malo za gestacijsku dob

Autor: Robert L. Stavis, PhD, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: Darjan Kardum, dr. med.

Djeca čija je težina < 10. percentile za gestacijsku dob svrstavaju se u malenu za gestacijsku dob, ili nedostaščad. Komplikacije su perinatalna asfiksija, aspiracija mekonija, policitemija i hipoglikemija.

Gestacijska dob je vrijeme proteklo od početka zadnje menstruacije; obično se računa u tjednima i danima. Gestacijska dob nije stvarna embriološka dob fetusa.

Fentonove krivulje rasta mogu pružiti precizniju procjenu odnosa rasta u odnosu na gestacijsku dob, postoje odvojene krivulje za mušku i žensku novorođenčad.

Etiologija

Uzroci mogu se podijeliti na one u kojima je zastoj u rastu

  • Simetričan: Visina, težina i opseg glave su podjednako zahvaćeni.

  • Asimetričan: Težina je najviše zahvaćena, a uredan je rast mozga, kranija i dugih kostiju.

Simetrični zastoj u rastu obično je rezultat fetalnog problema koji započinje rano u trudnoći, često tijekom prvog tromjesečja. Kada zastoj u rastu počinje rano tijekom trudnoće, zahvaćeno je cijelo tijelo, što ima za posljedicu manji ukupan broj stanica svih tkiva. Najčešći uzroci su

Asimetrični zastoj u rastu obično nastaje kao posljedica problema sa posteljicom ili uslijed bolesti majke koji se tipično manifestiraju tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće. Kada uzrok počne djelovati kasnije u trudnoći, organi i tkiva nisu ravnomjerno zahvaćeni što za posljedicu ima asimetrični zastoj u rastu. Najčešći uzroci su

Dijete također može imati asimetričan zastoj u rastu te biti malo za gestacijsku dob ukoliko majka uzima opioide, kokain, alkohol i puši tijekom trudnoće. (vidi Social and Illicit Drugs During Pregnancy).

Simptomi i znakovi

Usprkos svojoj veličini, nedostaščad pokazuje tjelesne osobine (npr. izgled kože, hrskavicu uški, brazde na koži stopala) i ponašanje (npr. živahnost, spontanu pokretljivost, žudnju za hranom) nalik onima u djece normalne veličine i slične gestacijske dobi. Međutim, oni se mogu pojaviti tanki sa smanjenim mišićne mase i potkožnog masnog tkiva. Crte lica mogu izgledati potonuli, nalik onima iz starije osobe ( "osušen facijesa"). Pupčana vrpca se može pojaviti tanki i mali.

Komplikacije:

Terminska nedostaščad nema komplikacije povezane s nezrelošću organskih sustava koje imaju nedonoščad podjednake veličine. No, ona su izložena povećanom riziku od

Perinatalna asfiksija je potencijalno najozbiljnija komplikacija. Ako je zastoj u rastu uzrokovan insuficijencijom posteljjice (uz graničnu perfuziju posteljice), ona predstavlja opasnost tijekom poroda jer svaki trud usporava ili zaustavlja perfuziju posteljice pritiskom na spiralne arterije. Zbog toga, kad postoji sumnja na insuficijenciju posteljjice, fetus treba procijeniti prije početka trudova a tijekom poroda nadzirati rad srca fetusa. Ako se otkrije pogoršanje stanja fetusa, indicirano je žurno dovršenje poroda, najčešće carskim rezom.

Do aspiracije mekonija može doći tijekom perinatalne asfiksije. Nedostaščad, osobito ona prenešena, može ispustiti mekonij u amnijsku tekućinu te početi sa dubokim udisajima. (engl. gasping). Usijed toga dolazi do razvoja sindroma aspiracije mekonija. Mekonijski aspiracijski sindrom se u svom najtežem obliku vidi upravo u novorođenčadi sa zastojem u rastu ili u movorođenčadi koja se rađa poslije termina, jer se mekonij ispušta u manji voluen amnijske tekućine te je stoga više koncentriran.

Hipoglikemija često se prvim satima i danima života zbog neadekvatne sinteze glikogena i smanjenih zaliha glikogena te se mora promtno liječiti parenteralnom primjenom glukoze.

Policitemija se javlja nedostačadi zbog blage kronične hipoksije uslijed insuficijencije posteljice. Povećano je otpuštanje eritropetina, što dovodi do povećanog stvaranja eritrocita. Novorođenče s policitemijom prilikom rođenja izgleda rumeno a može biti tahipnoično ili letargično.

Hipotermija se može javiti radi poremećaja termoregulacije novorođečeta a povezana je sa više faktora poput: pojačanog gubitka topline uslijed manje količine potkožnog masnog tkiva, smanjenje produkcije topline uslijed intrauterinog strena i deplecije zaliha nutrijenata te povećanog odnosa površine tijela i volumena. Novorođenčad koja su mala za gestacijsku dob trebaju biti u termoneutralnom okruženju kako bi se smanjili zahtjevi za kisikom.

Prognoza

Ukoliko se izbjegne hipoksija, neurološka prognoza u novorođenčadi koja su mala za gestacijsku dob je povoljna. Međutim, kasnije u životu postoji, vjerojatno je povećan rizik od ishemijske bolesti srca, hipertenzije i moždanog udara, za koje se smatra kako u podlozi imaju abnormalan razvoj krvnih žila.

Prognoza je najlošija u djece koja su nedostaščad radi genetskih uzroka, konatalnih infekcija ili majčine zloporabe droga, ovisno o specifičnoj dijagnozi. Ako je intrauterini zastoj u rastu posljedica kronične insuficijencije posteljice, odgovarajuća prehrana može omogućiti nedostaščadi rođenja znatan zamah rasta.

Liječenje

  • Suportivno liječenje

Liječe se osnovne bolesti i komplikacije. Za nedostatnost rasta ne postoji specifično liječenje, ali u prevenciji pomaže prenatalno savjetovanje o važnosti izbjegavanja alkohola, duhana i droga.

Ključne točke

  • Novorođenčad čija je tjelesna težina < 10. percentile za gestacijsku dob svrstavaju se u novoroeđenčad malenu za gestacijsku dob, ili nedostaščad.

  • Poremećaji koji se događaju u ranoj trudnoći uzrokuju simetričan zastoj u rastu; kod kojega su duljina, težina i opseg glave podjednako zahvaćeni.

  • Poremećaji koji se javljaju u kasnoj trudnoći uzrokuju asimetričan zastoj u rastu kod kojeg je najviše zahvaćena tjelesna težina sa relativno urednim rastom mozga, kranija i dugih kostiju.

  • Novorođenčad koja je mala za gestacijsku dob ne razvija komplikacije povezane sa nezrelošću organa koje ima nedonoščad slične veličine i težine.

  • Komplikacije su uglavnom uzrokovane osnovnim poremećajem koji je doveo do zastoja u rastu ali također mogu uključivati perinatalnu asfiksiju, sindrom aspiracije mekonija, hipoglikemiju, policitemiju i hipotermiju.