Nefropatija povezana s HIV-om

Autor: Navin Jaipaul, MD, MHS
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Karmela Altabas, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Josipa Josipović, dr. med.

HIV povezana nefropatija je karakterizirana kliničkom slikom sličnom s fokalnom segmentalnom glomerulosklerozom te nalazom kolapsne glomerulopatije u bioptatu bubrega (oblik fokalne segmentalne glomeruloskleroze).

Vidi također Pregled nefrotskog sindroma

Nefropatija povezana s HIV-om (engl. HIVAN), vrsta nefrotskog sindroma je češća među crnim bolesnicima s HIV-om koji su korisnici intravenskih droga ili nesuradljivi u uzimanju antiretrovirusne terapije. Stanju pridonosi infekcija bubrežnih stanica HIV virusom.

Većina kliničkih nalaza su slični onima u foklanoj segmentnlnoj glomerulosklerozi, ali hipertenzija je rjeđa, a bubrezi ostaju uvećani.

Većina bolesnika ima brzo progresiju do uremije unutar 1–4 mjeseca.

Dijagnoza

  • Biopsija bubrega

Na HIVAN se sumnja u bolesnika s nefrotskim sindromom ili nefropatijo, a koji imaju AIDS ili simptome AIDS-a. HIVAN treba razlikovati od niza drugih poremećaja koji su daleko češći u HIV bolesnika i oštećuju bubrege, poput trombotične mikroangiopatije (HUS i TTP), glomerulonefritisa posredovanog imunokompleksima, lijekovima uzrokovanog intersticijskog nefritisa (indinavir, ritonavir) i rabdomiolize (statini).

Ultrazvuk, ako je učinjen, pokazuje da su bubrezi uvećani i vrlo ehogeni.

Obično se radi biopsija bubrega . Svjetlosna mikroskopija pokazuje različite stupnjeve kolapsa kapilara (kolapsna glomerulopatija) i bujanje mezangijskog matriksa. Stanice tubula pokazuju degenerativne promjene sa znacima tubulrne atrofije i mikrocistične dilatacije tubula. Česti su infiltrati intersticija imunim stanicama s fibrozom i edemom. U endotelnim stanicama tubula se znaju naći retikularne inkluzije, slične onim u SLE, ali su danas rijetke zbog djelotvornijeg liječenja AIDS–a.

HIVAN se razlikuje od FSGS po normotenziji i trajno uvećanim bubrezima.

Liječenje

  • Visoko učinkovita antiretrovirusna terapija (HAART) i ACE inhibitori

Kontrola infekcije HIV-om može pomoći smanjiti bubrežnu štetu; u stvari, HIVAN je rijetka u bolesnika koji su uzimali HAART s dobro kontroliranom infekcijom HIV-om. ACE inhibitori vjerojatno imaju određenu korist. Uloga kortikosteroida u ovom entitetu nije jasna. Obično je potrebna dijaliza U nekim centrima ishodi nakon transplantacije su izvrsni.