Kožne bolesti penisa

Autor: Patrick J. Shenot, MD
Urednica sekcije: doc. dr. sc. Karmela Altabas, dr. med.
Prijevod: Matea Pirša, dr. med.

Uobičajeni poremećaji kože i infekcije mogu izazvati kožne lezije penisa (vidi tablicu).

Balanitis xerotica obliterans

Balanitis xerotica obliterans, drugo ime za lichen scleroticus et atrophicus, javlja se u obliku bjelkastog indurata pri vrhu glansa, koje okružuje, a često i steže meatus. Posljedica je kronične upale pa može uzrokovati fimozu, parafimozu ili strikturu uretre. Lokalni lijekovi, uključujući kortikosteroide, takrolimus, antibiotike, i anti-upalne lijekove, mogu se upotrijebiti, ali njihova djelotvornost je ograničena. Operacija je potrebna u teškim slučajevima.

Karcinom in situ

Karcinom in situ može uključivati

Erythroplasia Queyrat i Bowenova bolest penisa su oštro ograničene, crvenkaste i baršunaste, premaligne promjene genitalnog područja, koje se većinom javljaju na glansu ili koroni neobrezanih muškaraca.

Pagetova bolest bradavice (ne zamijeniti s Pagetovom bolešću kostiju) je rijedak intraepitelni adenokarcinom koji se može pojaviti u ekstramamarnim mjestima, uključujući i penis.

Bowenoidnu papulozu uključuje manje, često multiple papula na tijelu penisa.

Ova stanja se smatraju intraepitelnom neoplazijom ili karcinomom in situ i trebaju biti bioptirani.

Liječe se 5% kremom fluorouracila, laserom ili lokalnom ekscizijom. Potom je indicirano pomno praćenje bolesnika.

Penilni lihen planus

Lezije su male papule ili makule prstenastog oblika prisutne po glansu ili trupu penisa koje se mogu zamijeniti za pemfigoid ili multiformni eritem. Svrbež je čest.

Penogingivanil sindrom kod muškaraca (i vulvovaginalno gingivalni sindrom kod žena) je teži oblik erozivnog lihen planusa. To se događa i na oralnoj i genitalnoj sluznici. Ulkusi se mogu razviti i izazvati bol.

Lichen planus obično spontano regredira. Ukoliko je asimtomatski, liječenje nije potrebno. Smetnje smanjuje lokalna primjena kortikosteroida.

Biserne papule penisa

Biserne papule penisa su mali, bezopasni angiofibromi boje kože koji se pojavljuju na koroni penisa. Oni se također mogu pojaviti na dijelu penisa Promjene su česte i nalaze se u oko 10% muškaraca. Nemaju veze s humanim papiloma virusom (HPV), premda se mogu zamijeniti za genitalne bradavice. Liječenje nije potrebno.

Kontaktni dermatitis penisa

Kontaktni dermatitis je postao čest širokom uporabom kondoma od lateksa. Javljaju se crvene, pruriginozne promjene, ponekad s iscjetkom ili fisurama. Liječi se lokalnom primjenom kortikosteroida i korištenjem kondoma koji nisu napravljeni od lateksa (ali ne tzv. prirodni kondomi, koji ne pružaju dobru zaštitu od infekcije HIV–om). Blagi kortikosteroidi mogu se pokušati u prvoj liniji terapije te po potrebi potentniji lijekovi.