Prijelomi u djece (Ploče rasta)

Autor: Danielle Campagne, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod:      Ante Gaurina , dr. med.,
Mihaela Marković , dr. med.

Prijelomi u zoni rasta često su zahvaćeni kod prijeloma u dječjoj dobi Dijagnoza se postavlja rendgenskom pretragom. Liječenje se provodi zatvorenom repozicijom uz imobilizaciju ili unutarnjom fiksacijom

Rast kosti se odvija preko zone rasta (ploče rasta), koja je omeđena metafizom proksimalno i dijafizom distalno (vidi sliku). Vrijeme u koje se zona rasta zatvara ovisi od kosti do kosti ali vrijeme u kojem je zona rasta okoštala kod svih kostiju je dob od 20 godina(vidi sliku).

Zona rasta je najkrhkiji dio kosti i zbog toga obično najčešći dio koji bude oštećen djelovanjem sile. Prijelomi ploče rasta može se proširiti u metafizu i / ili epifizu; različite vrste razvrstavaju se prema Salter-Harris sustavu (vidi sliku). Opasnost od umanjene vrijednosti rasta povećava što su fraktura napredak od tipa I po tipu V. Mnemonička kratica koja je korisna za vrste prijeloma je SALTR:

 • Salter I: S = Straight (linija frakture ide ravno preko ploče rasta)

 • Salter II: A = Above (linija loma proteže iznad ili daleko od ploče rasta)

 • Salter III: L = Lower (linija frakture proteže ispod ploče rasta)

 • Salter IV: T = Through (linija loma prolazi kroz metafizu, ploče rasta i epifizu)

 • Salter V: R = Rammed (ploča rasta je urušena)

Ozljede koje uključuju epifize, kao i ploče rasta (vrste Salter III i IV) ili kompresiju ploče rasta(Salter tip V), imaju tendenciju da imaju lošiju prognozu.

Dijagnoza

 • RTG snimke

Sumnja na prijelom zone rasta se postavlja kod one dijece kod koje se javlja otok u projekciji zone rasta ili koji ne mogu pomicatiti ili opteretiti zahvaćeni ekstremitet

RTG snimke su dijagnostički test izbora. Ako su rezultati dvojbeni, komparativne snimke strane mogu biti od pomoći. Unatoč korištenju pregleda usporedbe, RTG snimke mogu biti uredne u vrstama Salter tipa I i V. Ukoliko su RTG snimci uredni ali se sumnja na prijelom u području zone rasta postavlja se imobilizacija a snimanje se ponavlja nakon nekoliko dana. Prolongirana bolnost i otečenost sugeriraju na prijelom u području zone rasta

Liječenje

 • Provodi se zatvorena repozicija (ukoliko je potrebno) uz imobilizaciju ili otvorena repozicija uz unutarnju fiksaciju (ORIF) ovisno o prijelomu.

Ovisno o određenom tipu loma konzervativno liječenje je obično dovoljno za tip I i II; ORIF je često potreban za tipove III i IV.

Bolesnike s ozljedama tipa V bi trebao pregledati pedijatrijski ortoped jer one skoro uvijek dovode po poremećaja rasta.

Ključne točke

 • Budući da je ploča rasta je krhkija u djece, često strada ranije od drugih stabilizirajućih struktura (npr, glavni ligamenata).

 • Prognoza je teža za djecu s Salter prijelomima tipa III, IV i V u odnosu na one tipa I i II.

 • Učinite usporedne komparativne snimke neozlijeđene strane, ako se sumnja na prijelom, ali se ne vidi na RTG snimkama ozlijeđene strane.

 • Kod tipova III i IV često je potreban ORIF.