Etičke polemike u genetici

Autor: David N. Finegold, MD

S novim genetičkim dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima dolazi do mnogih kontroverzi o tome kako ih koristiti. Na primjer, postoje bojazni da bi se genetike informacije mogle koristiti neprimjereno i diskriminirati ih (npr.uskraćivanjem zdravstvenog osiguranja ili zaposlenja)osobama s genetskim čimbenicima rizika za određene poremećaje. Problemi uključuju privatnost vlastitih genetskih podataka pitanje da li je testiranje obavezno.

Prenatalni probir za određene genetičke abnormalnosti koji mogu uzrokovati teške poremećaje je široko podržan, ali postoji zabrinutost da bi se probir mogao koristiti i za odabir estetski poželjnih osobina (fizički izgled, inteligencija).

Kloniranje je vrlo kontroverzno. Studije na životinjama sugeriraju da je kloniranje vrlo vjerojatnije od prirodnih metoda se smanje fatalne smetnje i ozbiljniji zdravstveni problemi. Stvaranje čovjeka kloniranjem općenito se smatra neetičnim, uglavnom ilegalnim i tehnički vrlo teškim..

Nasljeđivanje određenih mitohondrijskih poremećaja je spriječeno stvaranjem embrija pomoću biološkog materijala od 3 različite osobe. Tehnike se temelje na činjenici da mitohondriji potječu od majke i da mitohondrij sadrže vlastiti DNA koji je odvojen od nuklearne DNA.

U pronuklearnom transferu, žena s mitohondrijskom mutacijom ima jajnu stanicu oplođeno in vitro spermom svoga partnera. Donorska jajna stanica s normalnim mitohondrijima je također oplođena sa spermom istog davatelja. Potom se muški i ženski pronukleus uklanjaju iz zigote i transplatiraju se u donorsku zigotu nakon što je jezgra uklonjena. ovaj oplođeni embrij sadrži DNA sperme od mužjaka, DNA iz jajovoda žene pogođene bolešću i normalni mitohondrij (i njegov genom) druge žene, što rezultira embrijem bez mitohondrijske bolesti.

Majčinski prijenos vretena je slična procedura. U ovom slučaju, oocita se uklanja iz zahvaćene žene. Kada je oocita u metafazi II diobe stanica, kompleks vreteno kromosom uklanja se i ubacuje u zdravu oocitu donora iz koje je jezgra već uklonjena. Ova oocita se zatim oplodi spermom i implantira se u maternicu.

Ove terapije su vrlo ozbiljne i još uvijek postoje neriješeni etički problemi.

(Vidi i Pregled genetike.)