Bezoari

Autori: Raghav Bansal, MBBS
Aaron E. Walfish, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Bezoari su nakupine djelomično probavljenih ili neprobavljenih tvari koje se najčešće javljaju u želucu. Želučani bezoari mogu se pojaviti u svim dobnim skupinama i često javljaju u bolesnika s poremećajem ponašanja, nenormalnim pražnjenjem želuca ili nakon promijenjene anatomije GI sustava. Mnogi bezoari su asimptomatski, ali neki uzrokuju simptome. Neki se bezori enzimatski razgrade, drugi se mogu ukloniti endoskopski, a tek u rijetkim slučajevima indiciran je kirurški zahvat.

(Vidi također Pregled stranih tijela u probavnom sustavu.)

Bezoari se klasificiraju prema svom sastavu:

  • Fitobezoari (najčešći) sastoje se od neprobavljenih dijelova voća i povrća kao što su vlakna, kožice i sjemenke.

  • Trihobezoari su građeni od kose.

  • Farmakobezoari su nakupine uzetih lijekova (osobito često sa sukralfatom ili gelom aluminijeva hidroksida).

  • Diospirobezoari, podskupina su fitobezoara zbog prekomjernog unosa draguna, a javljaju najčešće u područjima gdje se uzgaja to voće.

  • Ostali bezoari su sastavljeni od raznih drugih tvari, uključujući papirnate maramice i produkte polistirenske pjene kao što su čaše.

Etiologija

Fitobezoari se često javljaju u odraslih bolesnika kao postoperativna komplikacija nakon želučane premosnice ili djelomične gastrektomije, pogotovo kada je djelomična gastrektomija učinjena zajedno s vagotomijom.

Trihobezoare, najčešće nalazimo u mlađih, ženskih, psihijatrijskih bolesnika koji žvaču i gutaju vlastitu kosu.

Odgođeno želučano pražnjenje uslijed dijabetesa melitusa, miješanih bolesti vezivnog tkiva, ili drugih sustavnih bolesti povećava rizik nastajanja želučanih bezoara.

Ostali predisponirajući faktori uključuju hipoklorhidriju, smanjena antralnu pokretljivost i nepotpuno žvakanje; ovi čimbenici su češći među starijim osobama, koji su na taj način pod većim rizikom od nastanka bezoara.

Simptomi i znakovi

Bezoari želuca su obično asimptomatski. Kada su prisutni, najčešći simptomi su postprandijalna punina, bol u trbuhu, mučnina, povraćanje, anoreksija i gubitak težine.

Komplikacije:

Rijetko, bezoari uzrokuju ozbiljne komplikacije, uključujući

Dijagnoza

  • Endoskopija

Bezoari su prepoznatljivi kao masa na slikovnim metodama (npr, rendgen, ultrazvuk, CT), koje se često obavljaju za procjenu pacijentovih nespecifičnih simptoma gornjeg GI sustava. Nalazi se mogu zamijeniti za tumore.

Za potvrdu dijagnoze obično je potrebno učiniti ezofagogastroduodenoskopiju. Endoskopski bezoar ima nepogrešivo nepravilnu površinu, a boja varira u rasponu od žuto–zelene do sivo–crne boje. Endoskopska biopsija kojom se uzima kosa ili biljni materijal ima dijagnostičku vrijednost.

Liječenje

  • Kemijsko otapanje

  • Endoskopsko uklanjanje

  • Ponekad operacija

Kontroverzan je odabir optimalne terapijske intervencije, jer randomizirane kontrolirane studije koje uspoređuju različite mogućnosti nisu učinjene. Ponekad je potrebna kombinirana terapija.

Kemijsko otapanje pomoću sredstva kao što su kola i celulaza može se učiniti kod bolesnika s blagim simptomima. Celulaza u dozi od 3 do 5 g otopljena u 300 do 500 ml vode; uzima se tijekom dana kroz 2 do 5 dana. Metoklopramid 10 mg po se često daje kao dodatak za poticanje pokretljivosti želuca. Enzimska probava papainom se više ne preporuča.

Endoskopsko uklanjanje indicirano je za pacijente koji imaju bezoare koji se ne otapaju, s umjerenim do teškim simptomima zbog velikih bezoara, ili oboje. Kad se endoskopskim pregledom postavi dijagnoza, u istom postupku treba pokušati odstraniti bezoar. Fragmentacija bezoara endoskopskim kliještima, omčom, mlaznim sprejom, agon plazma koagulacijom ili pomoću lasera omogućava prolazak fragmenata iz želuca ili pak njihovo vađenje.

Kirurgija je rezervirana za slučajeve u kojima kemijsko rastvaranje i endoskopske intervencije ne mogu biti učinjene ili nisu uspjele ili kod pacijenata s komplikacijama.

Bezoari sastavljeni od draguna su obično tvrdi i teški za liječiti, jer draguni sadrže tanin shibuol, koji se polimerizira u želucu.

Literatura

  • 1.Mao Y, Qiu H, Liu Q, et al: Endoscopic lithotripsy for gastric bezoars by Nd:YAG laser-ignited mini-explosive technique. Lasers Med Sci 29:1237–1240, 2014. doi: 10.1007/s10103-013-1512-1.