Katinoni

Autori: Gerald F. O’Malley, DO
Rika O’Malley, MD
Urednik poglavlja: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Jakša Vukojević, dr. med.

Katinoni su spojevi koji se odnose na alkaloidni stimulans dobiven iz biljke Catha edulis (Khat).

Khat Biljka je porijeklom iz Afričkog roga i Arapskog poluotoka. Listovi sadrže katinone, amfetaminu sličan alkaloid. Stoljećima, stanovnici koji su živjeli u područjima rasta biljke su žvakali lišće za blage euforične i stimulativne učinke. U tim područjima, žvakanje Khat'a je često društvena aktivnost, slično kao i ispijanja kave u drugim društvima. Nedavno, upotreba Khata se proširila na druge zemlje te su u novije vrijeme niz derivata osnovnog alkaloida sintetizirani i postali droga.

Derivati uključuju lijekove poznate kao kupke soli, često sadržavajući supstituirane katinone mephedron ili metilenedioksipirovalron. Međutim, stvarne strukture se često mijenjaju. Proizvodi su nazvani "solima za kupanje" te su označene oznakom "nije za prehranu ljudi" kako bi se izbjegle pravne posljedice. Prijavljena upotreba supstituiranih katinona povećala se nekoliko tisuća puta u razdoblju od 2010. do 2011. godine, a globalna zapljena povezanih spojeva od strane tijela za zaplijenu droga značajno se povećala početkom 2017. kao i u sličnom razdoblju u 2016.

Fiziološki učinci supstituiranih katinona su slični onima amfetamina te potencijalno mogu izazvati infarkt miokarda, rabdomiolizu, zatajenje bubrega i zatajenje jetre. Međutim, točan mehanizam odgovoran za oštećenja organa je nepoznat.

Pacijenti se prezentiraju s glavoboljom, tahikardijom i lupanjem srca, halucinacijama, uznemirenošću, povećanom izdržljivošću i tolerancijom na bol, i sklonočću za nasilno ponašanje.

Dijagnoza se postavlja na osnovi kliničke procjene; supstituirane katinone nije moguće otkriti rutinskim testiranjem urina ili krvi. Bolesnici s teškom akutnom intoksikacijom treba u pravilu trebaju krvne pretrage (CBC, elektrolite, BUN, kreatinin, CK), testiranje urina na mioglobinuriju i EKG.

Obično je dovoljna sedacija uz IV benzodiazepina, IV tekućine i suportivna skrb. Bolesnici s hipertermijom, perzistirajućom tahikardijom ili agitacijom i povišene vrijednosti serumskog kreatinina treba primiti za daljnje praćenje zbog rabdomiolize i ozljeda srca i bubrega.