Tendinitis Ahilove tetive

Autor: Paul L. Liebert, MD
Urednik sekcije: dr. sc. Lana Videc Penavić, dr. med.
Prijevod: Tomislav Gregić, dr. med.

Ozljede Ahilove tetive obuhvaćaju upalu tkiva paratenona te djelomične ili potpune rupture.

Tendinitis Ahilove tetive se vrlo često javlja u sportaša koji trče. Mišići potkoljenice su Ahilovom tetivom povezani s petnom kosti. Pri trčanju, mišići potkoljenice pomažu izvođenjem podizačkog dijela pokreta. Ponavljane sile koje djeluju pri trčanju, u kombinaciji s nedostatnim vremenom oporavka, mogu u početku izazvati upalu paratenona (hranjivog i zaštitnog sloja masnog tkiva koji oblaže tetivu). Potpuni razdor Ahilove tetive je teška ozljeda koja obično nastaje uslijed snažnog, silovitog napinjanja. Razdor tetive može se pojaviti uz minimalan napor u osoba koje su na terapiji fluorokinolonskim antibioticima.

Simptomi i znakovi

Prvi simptom upale Ahilove tetive je bol u stražnjem dijelu pete, koja se na početku pojačava s početkom vježbanja i često slabi kako vježbanje napreduje .

Potpuna ruptura Ahilove tetive tipično nastaje iznenadnom, silovitom promjenom smjera prilikom trčanja ili igranja tenisa, i često je udružena s osjećajem udarca u stražnju stranu skočnog zgloba i potkoljenicu s predmetom kao što je bejzbol palica.

Dijagnoza

  • klinička procjena

Prilikom pregleda, upaljena ili djelomično rupturirana Ahilova tetiva je bolna kad ju se pritisne prstima. Kompletna ruptura se razlikuje po

  • iznenadnoj, jakoj boli i nestabilnosti pri hodu

  • opipljivom defektu duž tetive

  • pozitivnom Thompsonovom testu (dok pacijent leži ispružen na stolu za pregled, ispitivač pritisne mišiće potkoljenice; ovaj manevar ne dovodi do normalno očekivane plantarne fleksije stopala).

Liječenje

  • led, NSAID, istezanje

  • prilagođavanje aktivnosti

  • ponekad podizanje pete

Upalu tetive u početku liječenja treba tretirati ledom, nježnim istezanjem mišića potkoljenice i upotrebom NSAID-a.

Podizači pete se mogu staviti u obuću kako bi se smanjila napetost tetive. Sportaše treba uputiti da izbjegavaju trčanje uzbrdo i nizbrdo sve dok tetiva nije bezbolna te da se uključe u druge treninge aerobnog kondicioniranja.

Kompletan razdor Ahilove tetive obično zahtijeva kirurški popravak. Međutim, neke su nedavne studije (1-2) pokazale da neoperativno tretiranje (uključujući visoko strukturirane aktivnosti rehabilitacije) daje slične dugoročne rezultate u pogledu snage, raspona pokreta i sposobnosti za obavljanje aktivnosti kao i prije ozljede. Podaci se još uvijek procjenjuju, ali razuman je pristup izvođenje kirurškog popravka za sportaše i visoko aktivne osobe i razmatranje nekirurškog tretiranja kao učinkovite alternative za starije i / ili manje aktivne pacijente.

Vježbe za rastezanje Ahilove tetive

Literatura

  • Lantto L, Heikkinen J, Flinkkila T, et al: A prospective randomized trial comparing surgical and nonsurgical treatments of acute Achilles tendon ruptures. Am J Sports Med Am J Sports Med 44(9):2406-2414, 2016. doi: 10.1177/0363546516651060.

  • Parisien RL, Dodson CC, et al:Face off: Surgical versus nonsurgical treatment of acute Achilles tendon ruptures. AAOS Now July 2016, cover.