Tay-Sachsova bolest i Sandhoffova bolest

Autor: Matt Demczko, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: dr. sc. Danijela Petković Ramadža, dr. med.

Tay–Sachsova i Sandhoffova bolest su sfingolipidoze uzrokovane manjkom heksozaminidaze, što dovodi do teških neuroloških simptoma i rane smrti.

Gangliozidi su složeni sfingolipidi koji se nalaze u mozgu. Postoje 2 glavna oblika, GM1 i GM2, a poremećaji oba mogu uzrokovati lizosomsku bolest nakupljanja; postoje 2 glavne vrste GM2 gangliozidoze, od kojih svaki može biti uzrokovan brojnim različitim mutacijama.

Za više informacija, pogledajte Tablicu Sfingolipidoze.

Vidjeti također Pristup bolesniku u kojeg se sumnja na nasljedni poremećaj metabolizma.

Tay-Sachsova bolest

Manjak heksozaminidaze A dovodi do nakupljanja GM2 gangliozida u mozgu. Nasljeđuje se autosomno recesivno, najčešće mutacije nosi 1/27 zdravih odraslih Židova istočnoeuropskog podrijetla (Aškenazi), premda se druge mutacije javljaju u dijelu Kanadskog stanovništva Francuskog podrijetla i u Cajuna.

U dojenčadi s Tay-Sachsovom bolešću nakon 6. mjeseca života prestaje psihomotorički razvoj te dolazi do progresivnog kognitivnog i motoričkog propadanja s konvulzijama, duševnom zaostalošću, paralizom i smrću do dobi od 5 god. Čest je nalaz pjege boje trešnje na mrežnici oka.

Dijagnoza Tay-Sachsove bolesti se postavlja klinički, a može se potvrditi genskim testiranjem i enzimskom analizom. (Vidjeti također Obrada bolesnika u kojeg se sumnja na nasljednu metaboličku bolest.)

Budući da učinkovitog liječenja nema, zbrinjavanje je usmjereno na probir odraslih prenositelja reproduktivne dobi u visokorizičnim populacijama (pomoću određivanja aktivnosti enzima i testiranjem na mutacije), u kombinaciji s genetskim savjetovanjem.

Sandhoffova bolest

To je kombinirani manjak heksozaminidaze A i B. Klinički znakovi uključuju progresivno propadanje mozga koja započinje sa 6 mj, a praćeno je sljepoćom, mrljom boje trešnje na mrežnici i hiperakuzijom. Prema tijeku, dijagnozi i znakovima skoro ju je nemoguće razlikovati od Tay–Sachsove bolesti, osim što su zahvaćeni i unutarnji organi (hepatomegalija i promjene na kostima) i što nema etničke povezanosti.