Limfangitis

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Limfangiitis je akutna bakterijska infekcija (obično streptokokna) perifernih limfnih žila.

Pogledaj također Pregled bakterijskih infekcija kože i Limfadenitis

Rijetki uzroci su stafilokokne infekcije, Pasteurella infekcije, Erysipelothrix, antraks, herpes simplex infekcija, venerični limfogranulom, rikecijske infekcija, sporotrichosis, Nocardia infekcije, lišmenijaza, tularemija, Burkholderia infekcije i atipični mikobakterijske infekcije. Bakterije ulaze u limfne žile iz ogrebotine, rane ili postojeće infekcije (obično celulitisa). U osobitoj su opasnosti bolesnici s limfedemom.

Na ekstremitetu se pojavljuju crvene, nepravilne, tople, bolne linije koje se šire proksimalno od periferne promjene prema regionalnim limfnim čvorovima, koji su obično povećani i bolni. Sistemski znakovi (npr. vrućica, tresavica, tahikardija, glavobolja) se mogu pojaviti te mogu biti izraženiji nego što to ukazuju nalazi na koži. Leukocitoza je česta. Moguća je bakterijemija. Kao posljedica primarnog limfangiitisa rijetko se uzduž zahvaćenih limfnih žila pojavljuje celulitis s gnojenjem, nekrozom i ulceracijom.

Dijagnoza se postavlja klinički. Izolacija uzročnika obično nije potrebna. Većina slučajeva brzo odgovara na liječenje antistreptokoknim antibioticima (vidi ( vidi: Celulitis). Ako odgovor na liječenje je loš ili je prezentacija neobična, rijetke patogene treba uzeti u obzir.