Anosmija

Autor: Marvin P. Fried, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Vladimir Bedeković, dr. med.
Prijevod: Filip Matovinović, dr. med.

Anosmija je potpuni gubitak osjeta mirisa. Hiposmija je djelomični gubitak mirisa. Ako je jednostrana, anosmija se često ne prepoznaje.

Većina bolesnika s anosmijom ima normalan osjet slanog, slatkog, kiselog i gorkog, no ne mogu razlikovati okuse, što uvelike ovisi o osjetu mirisa. Stoga se često žale na gubitak osjeta okusa (ageuziju) i na nemogućnost uživanja u hrani.

Etiologija

Anosmija se događa kada intranzalno oticanje ili druge opstrukcije spriječavaju mirise da dođu do olfaktornog područja; kada je olfaktorni neuroepitel uništen; ili kada su tračci olfaktornog živca, olfaktorni bulbus ili veze prema mozgu uništene (vidi tablicu Neki uzroci anosmije)

Neki uzroci anosmije

Uzrok

Sugestivni nalazi

Dijagnostički pristup

Intranazalna opstrukcija

Alergijski rinitis

Povijest kroničnih alergijskih simptoma (npr začepljenost, isjcedak bistrog sadržaja), bezbolnost

Klinički pregled

Nosni polipi

Polipi su obično vidljivi na pregledu

Klinički pregled

Uništen olfaktorni neuroepitel

Atrofični rinitis

Kronični rinitis s atrofičnom i sklerotičnom sluznicom; prohodnost nosnih prolaza, stvaranje krusti, neugodan miris

Klinički pregled

Ponekad biopsija, koja pokazuje konverziju normalnog cilijarnog epitela u pločasti epitel (skvamozna metaplazija) i redukciju količine i vaskularnosti lamine proprije

Kronični sinusitis

Kronična mukopurulentni iscjedak, potvrđene infekcije

Klinički pregled

CT

Panograf koji pokazuje vrške maksilarnih zubiju radi isključenja apscesa zuba

Neke virusne infekcije gornjeg dišnog sustava

Početak nakon kliničke infekcije

Klinički pregled

Lijekovi (npr amfetamin, enalapril, estrogen, nafazolin, fenotiazini, rezerpin, produžena primjena dekongestiva)

Obično u anamnezi postoji očito izlaganje

Klinički pregled

Toksini (npr, kadmij, mangan)

Obično u anamnezi postoji očito izlaganje

Klinički pregled

Tumori (rijedak uzrok)

Moguća teška vizualizacija ili samo postoji anosmija

CT

MR

Uništenje središnjih puteva

Alzheimerova bolest

Progresivni zbunjenost i gubitak nedavnih sjećanja

MR

Sekvencijalni memorijski testovi

Degenerativne neurološke bolesti (npr. multipla skleroza)

Povremene epizode drugih neuroloških simptoma (npr slabost ;, obamrlosti, otežan govor, gledanje ili gutanje

MR

Ponekad lumbalna punkcija

Trauma glave

Očito iz anamenze

CT

Intrakranijalne operacije, infekcije ili tumori

Kirurgija i infekcije središnjeg živčanog sustava očiti iz anamneze

Tumori sa ili bez drugih neuroloških simptoma

CT ili MR

Glavni uzroci anosmije uključuju

Prethodna infekcija gornjeg dišnog sustava, osobito gripa je upletena u 14 do 26% svih slučajeva hiposmije ili anosmije.

Lijekovi mogu doprinijeti anosmiji kod osjetljivih pacijenata. Ostali uzroci uključuju prijašnje zračenje glave i vrata, nedavne operacije sinusa ili nosa, tumore nosa ili mozga, i toksine. Uloga duhana je nejasna.

Pregled

Anamneza

U anamneti treba procijeniti vremenski tijek simptoma i njihov odnos prema bilo infekcijama gornjeg dišnog sustava ili ozljedi glave. Važni povezani simptomi su začepljenost nosa i/ili rinoreja. Treba procijeniti prirodu rinoreje (npr. vodenasta, sluzava, gnojna, krvava).

U sistematskom pregledu treba ocijeniti neurološke simptome, osobito one koji uključuju mentalno stanje (npr poteškoće s nedavnim sjećanjima) i kranijalne živce (npr diplopija, poteškoće govora ili gutanja, zujanje u ušima, vrtoglavica).

Povijest bolesti treba uključivati povijest poremećaja sinusa, traumu glave ili operacije, alergije, lijekove koji se koriste te izloženost kemikalijama ili isparavanjima.

Fizikalni pregled

Nosni prolazi bi trebali biti pregledani za slučaj oticanja, upale, iscjetka ili polipa. Naizmjenično disanje pacijenta na jednu nosnicu (dok je druga manualno zatvorena) nam može pomoći u otkrivanju opstrukcije.

Treba se učini i potpuni neurološki pregled, s naglaskom na mentalni status i kranijalne živce.

Upozoravajući znakovi

Sljedeći nalazi su od posebne važnosti:

  • Prethodna ozljeda glave

  • Neurološki simptomi ili znakovi

  • Iznenadan nastanak simptoma

Interpretacija nalaza

Iznenadna pojava nakon značajne traume glave ili izloženosti otrovu snažno implicira taj događaj kao uzrok.

Anamneza kroničnog rinosinuitisa je sugestivna, osobito kada su značajna začepljenost i/ili polipi vidljivi na pregledu. Međutim, budući da su ovi nalazi česti u populaciji, liječnik bi trebao biti oprezan da ne previdi drugi poremećaj. Progresivna zbunjenost i gubitak nedavnog sjećanja u starijih bolesnika sugeriraju Alzheimerovu bolest kao uzrok. Relapsirajući neurološki simptomi koji pogađaju višestruka područja sugeriraju neurodegenerativnu bolest poput multiple skleroze. Sporo progresivna anosmija u starijih bolesnika bez drugih simptoma ili nalaza ukazuje na normalno starenja kao uzrok.

Pretrage

Ambulantni test njuga može pomoći u dijagnozi poremećaja njuga. Obično, jedna nosnica se zatvori, a bočica koja sadrži jak miris, poput kave, cimeta ili duhana se stavlja ispod otvorene nosnice ; ako pacijent može identificirati tvar, pretpostavlja se da je osjet mirisa uredan. Ispitivanj se ponavlja na drugoj strani radi određivanja simetrije odgovora na podražaj. Nažalost, test je nesofisticiran i nepouzdan.

Ako je anosmija prisutna i nijedan uzrok nije jasno vidljiv na kliničkoj evaluaciji (vidi tablicu Neki uzroci anosmije), pacijentima bi se trebao učiniti CT glave (uključujući i sinuse) s kontrastom radi isključenja tumora ili frakture prednjeg dijela baze lubanje. MR se koristi za procjenu intrakranijske bolesti i može biti nužan, pogotovo kod pacijenata bez nosne ili sinusne patologije na CTu.

Psihofizičko utvrđivanje mirisa i okusa i prag podražaja se također određuju. Ovo testiranje obično uključuje upotrebu jednog ili više dostupnih komercijalnih setova. Jedan set koristi seriju mirisa na principu "pogrebi i pomiriši", dok drugi koristi sekvencijalna razrijeđenja mirisne kemikalije.

Liječenje

Specifični uzroci se liječe; međutim, osjet mirisa se ponekad ne oporavi nakon uspješnog liječenja sinuitisa

Ne postoji liječenje za anosmiju. Pacijenti koji su zadržali dio osjeta njuha si mogu pomoći dodavanjem koncentrata raznih okusa da bi uživali u hrani. Alarmi za dim, važni u svim domovima, su još važniji kod pacijenata s anosmijom. Bolesnike treba upozoriti na konzumiranje spremljene hrane i upotrebu prirodnog plina za kuhanje ili grijanje jer imaju poteškoća u primjećivanju pokvarene hrane i curenja plina.

Osnove za starije pacijente

Postoji značajan gubitak neurona olfaktornih receptora sa normalnim starenje, što vodi slabljenju osjeta mirisa. Promjene su obične primjećene oko 60e godine, a može biti značajna nakon 70e godine.

Ključne poruke

  • Anosmija može biti dio normalnog starenja.

  • Najčešći uzroci su infekcije gornjeg dišnog sustava, sinuitis, i trauma glave.

  • Radiološka obrada glave je uobičajeno potrebna ako se ne uočava očit uzrok.