Klinefelterov sindrom (47, XXY)

Autor: Nina N. Powell-Hamilton, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. prim. dr. sc. Bernarda Lozić, dr. med.

Klinefelterov sindrom ima ≥2 X kromosoma uz 1 Y kromosom, što dovodi do razvoja muškog fenotipa.

(Vidi Pregled kromosomskih anomalija.)

Klinefelterov sindrom je najčešći poremećaj spolnih kromosoma, javlja se u oko 1/500 živo rođenih muških. X kromosom viška je u 60% slučajeva porijekla majke. Zametne stanice ne preživljavaju u testisima, što dovodi do smanjenja sperme i androgena.

Pogođeni dječaci su obično visoki, s nesrazmjerno dugim rukama i nogama. Često imaju male, čvrste testise a u oko 30% njih se razvija ginekomastija.

Pubertet obično nastupa u uobičajeno doba, no dlakavost lica je često slabo izražena. Postoji predispozicija za poremećaje verbalnog učenja. Razlika u kliničkim slikama je velika, a mnogi muškarci s 47, XXY imaju normalan izgled i intelekt. Razvoj testisa se proteže od hijaliniziranih nefunkcionalnih tubula do određenog stvaranja spermija; izlučivanje folikulo–stimulirajućeg hormona (FSH) mokračom je često povećano.

U 15% slučajeva se radi o mozaicizmu. Ti muškarci mogu biti plodni. Neki pogođeni muškarci uz Y kromosom imaju 3, 4 ili čak 5 X kromosoma. S povećanjem broja X kromosoma povećava se izraženost umne zaostalosti i malformacija. Svaki dodatni X je povezan sa smanjenjem IQ-a od 15 do 16 bodova, jezične sposobnostima su najpogođenije, osobito ekspresivne govorno jezične vještine.

Dijagnoza

  • Česta prenatalna dijagnoza kada se citogenetska ispitivanja obave iz drugih razloga, kao što je starija dob majke

  • Otkriven postnatalno na kliničkom izgledu

  • Citogenetska ispitivanja od strane kariotipizacije, FISH analize i/ili kromosomskog microarray-a.

Na dijagnozu Klinefelterovog sindroma se sumnja pri fizičkim ispitivanjima adolescenata s malim testisima i ginekomastijom. Mnogi slučajevi se otkrivaju prilikom obrade neplodnosti (vjerojatno su svi nemozaični 47,XXY muškarci neplodni).

Dijagnoza se potvrđuje citogenetskom analizom (kariotipizacija, FISH analiza i/ili kromosomskim microarray-em [CMA]). (Vidi Dijagnoza kromosomskih anomalija.)

Liječenje

Muškarcii s Klinefelterovim sindromom trebaju biti procijenjeni od strane endokrinologa kako bi se utvrdilo je li suplementacija testosterona indicirana. Terapija testosteronom obično započinje u pubertetu da bi se osigurao razvoj muških spolnih karakteristika, mišićna masa, koštana struktura i bolje psihosocijalno funkcioniranje. Novija istraživanja sugeriraju da rana hormonska terapija može pomoći kod razvojnih problema i problema u ponašanju kod dječaka s 47,XXY.

Dječaci s Klinefelterovim sindromom obično imaju koristi od govorno-jezične terapije i od neuropsihološkog testiranja za razumijevanje jezika, čitanja i kognitivnog deficita.

Nakon početka puberteta, dječaci bi trebali dobiti savjetovanje u vezi očuvanja plodnosti.