Bakterijski traheitis

Autor: Rajeev Bhatia, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: doc. dr. sc. Iva Mihatov Štefanović, dr. med.

Bakterijski traheitis je bakterijska infekcija dušnika.

Bakterijski traheitis je rijetka bolest i može zahvatiti djecu bilo koje dobi. Najčešći uzročnici su Staphylococcus aureusi beta hemolitički streptokok grupe A.

Većina djece ima simptome virusne infekcije dišnog sustava 1 do 3 dana prije početka ozbiljnih simptoma kao što su stridor i dispneja. Kod malog broja djece, bolest počinje naglo respiratornim stridorom, visokom vrućicom a često i pojavom obilnog gnojnog sekreta. Rijetko, bakterijski traheitis razvije se kao komplikacija virusnog krupa ili endotrahealne intubacije. Isto kao kod epiglotitisa, djeca mogu imati toksičan izgled i respiratorni distres koji može brzo napredovati pa čak i dovesti do potrebe za intubacijom.

Komplikacije bakterijskog traheitisa uključuju hipotenziju, kardiorespiratorni arest, bronhopneumoniju i sepsu. Subglotična stenoza uslijed dugotrajne intubacije javlja se rijetko. Većina djece koja su adekvatno liječena oporavi se u potpunosti, bez posljedica.

Dijagnoza

  • Klinička procjena

  • Direktna laringoskopija

  • Karakteristični rendgenski nalazi

Na dijagnozu se posumnja klinički a može se potvrditi direktnom laringoskopijom koja otkrije gnojni sekret i upalu u subglotičkom području uz gnojnu membranu ili postraničnom RTG snimkom vrata koja pokazuje suženje suglotičnog prostora koje može biti asimetrično, za razliku od simetričnog suženja tipičnog za krup. Direktna laringoskopija mora biti učinjena u kontroliranim uvjetima u kojima se prema potrebi može bolesnika intubirati.

Liječenje

  • Osigurati dišni put

  • Antibiotici učinkoviti protiv S. aureus i streptokoka

Liječenje bakterijskog traheitisa u težim slučajevima jednako je kao liječenje epiglotitisa; kad god je moguće, bolesnika treba, u kontroliranim uvjetima, intubirati educirani liječnik sa iskustvom intubacije djece.

Inicijalno treba primijeniti antibiotike koji djeluju na S. aureus S.aureus i streptokoke, empirijski cefuroksim ili IV antibiotik sličnog spektra osim u slučajevima kad u okolišu (zajednici) prevladava stafilokok rezistentan na meticilin pa valja primijeniti vankomicin. Liječenje teško bolesne djece treba voditi u suradnji sa stručnjakom koji raspolaže podacima o osjetljivosti lokalnih bakterija. Kad se postavi konačna mikrobiološka dijagnoza, primjenjuje se antibiotik sa specifičnim djelovanjem na uzročnika i nastavlja ≥10 dana.