Kalusi i klavusi

Autor: James G. H. Dinulos, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Nika Franceschi, dr. med.

Kalusi i klavusi su ograničena područja hiperkeratoze na mjestu pritiska ili trenja. Kalusi su površniji, prekrivaju veća područja kože i obično su asimptomatski. Klavusi su dublji, bolje ograničeni i često bolni. Dijagnoza se postavlja na osnovi izgleda. Liječe se ručnom abrazijom s ili bez keratolitika. Preveniraju se mijenjanjem biomehanike, odnosno promjenom obuće. Operacija je rijetko potrebna.

Kalusi i klavusi su uzrokovani povremenim pritiskom ili trenjem, obično iznad koštanog izdignuća (npr. peta, metatarzalne kosti).

Klavusi (kurje oči) se sastoje od oštro ograničenog keratinskog čepa veličine graška ili nešto veći, koji se proteže kroz veći dio podležećeg dermisa , a ponekad se razvije i podležeći adventicijski burzitis. Tvrdi klavusi nastaju iznad izbočina kostiju, osobito na nožnim prstima i tabanu. Mekani klavusi nastaju između nožnih prstiju. Većina klavusa nastaje uslijed loše pristajuće obuće, no mali klavusi veličine sjemenke na dijelovima stopala koji ne nose težinu i na dlanovima mogu predstavljati nasljednu genodermatozu (keratosis punctata).

Kalusi (natisci, žuljevi) ne sadrže središnji čep i jednoličnog su izgleda. Obično nastaju na šakama ili stopalima, no mogu nastati i drugdje, osobito u osoba čije zanimanje dovodi do ponavljanih trauma određenog dijela tijela (npr. donja čeljust i ključna kost u violinista).

Simptomi i znakovi

Kalusi su obično asimptomatski, ali pri izraženom trenju mogu postati zadebljani i nadraženi, izazivajući blago pečenje. Kod kalusa blizu nožnih prstiju ova nelagoda ponekad može nalikovati interdigitalnoj neuralgiji.

Klavusi mogu biti bolni ili osjetljivi na pritisak. Povremeno se ispod klavusa stvara burza ili džep ispunjen tekućinom.

Dijagnoza

  • klinička slika

Klavus se može razlikovati od plantarne bradavice ili kalusa nakon odstranjenja orožnjele kože. Nakon odstranjena orožnjele kože, kalus je glatke, prozirne kože, dok bradavica izgleda oštro ograničeno, ponekad sadržava macerirano tkivo ili središnje crne točkice (točkasta krvarenja) koje predstavljaju trombozirane kapilare. Klavus nakon odstranjenja površne kože pokazuje jasno ocrtano žućkasto do smećkasto prozirno središte koje narušava normalnu građu papilarnog dermisa.

Liječenje

  • ručno odstranjenje

  • keratolitici

  • jastučići

  • mijenjanje biomehanike stopala

  • u određenim slučajevima stručna njega stopala

Ručno odstranjenje

Za ručno odstranjenje hiperkeratotičnog tkiva često je prikladna rašpica za nokte ili spužvasti kamen, čime se promjena trlja neposredno nakon kupanja.

Keratolitici

Keratolitici (npr. 17%–tna salicilna kiselina u kolodiju ili flasteri koji sadrže 40%-tnu salicilnu kiselinu, 40%-tna urea) se također mogu koristiti u liječenju, pri čemu treba paziti da se tvar ne nanosi na normalnu kožu. Normalna se koža prije nanošenja keratolitika može zaštititi vazelinom.

Jastučići i biomehanika stopala

Mijenjanjem biomehanike stopala i korištenjem jastučića mogu se spriječiti kurje oči, a pomažu i pri liječenju postojećih. Premda ga je teško u potpunosti izbjeći, potrebno je smanjiti i preraspodijeliti pritisak na zahvaćena područja. Kod promjena na stopalu važna je mekana obuća koja dobro pristaje; prostor za prste treba biti prostran kako bi se oni u obući mogli slobodno micati. Moderne cipele često sprječavaju tu slobodu pomicanja. Potrebno je izbjegavati obuću koja povećava nelagodu uzrokovanu lezijom. Jastučići ili prstenovi odgovarajućih oblika i veličina, zavoji od pjenaste gume, umetci u obliku luka ili metatarzalni ulošci mogu pomoći preraspodjeli pritiska. Kod kalusa i klavusa u području prednjeg dijela stopala, uložak se ne smije protezati kroz cijelu duljinu cipele, već samo do prednjeg dijela ili neposredno iza kalusa ili klavusa. Kirurški zahvat ili odstranjenje stršeće kosti su rijetko potrebni.

Stručnjak za njegu stopala

Bolesnicima sklonim stvaranju kalusa i klavusa potrebne su redovite usluge pedikera. Onima s poremećenom perifernom cirkulacijom, osobito povezanom s dijabetesom, treba intenzivna njega stopala.

Ključne informacije

  • Kalusi i klavusi su uzrokovani povremenim pritiskom ili trenjem, obično iznad koštanog izdignuća.

  • Nakon odstranjenja orožnjele kože bradavica će krvariti, dok klavus neće.

  • Preporučiti mehaničku abraziju i keratolitike kako bi se uklonili kalusi i klavusi.

  • Preporučiti jastučiće i preraspodjelu pritiska na stopalu kako bi se spriječio nastanak kalusa i klavusa.