Kontaktni dermatitis

Autor: Mercedes E. Gonzalez, MD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Kontaktni dermatitis je akutna upala kože uzrokovana nadražajnim sredstvima ili alergenima. Prvi simptom je svrbež; kožne su promjene u rasponu od eritema do stvaranja plikova i ulceracija, često na šakama ili blizu šaka, ali i na bilo kojem nepokrivenom dijelu tijela. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, pregleda i ponekad kožnog patch testiranja. Liječenje obuhvaća antipruritička sredstva, lokalnu primjenu kortikosteroida uz izbjegavanje provocirajućih faktora.

(Vidi također Definicija dermatitisa.)

Patofiziologija

CD je uzrokovan iritansima ili alergenima.

Kontaktni iritantni dermatitis (IKD)

IKD sačinjava 80% svih uzroka kontaktnog dermatitisa (KD). To je nespecifična upalna reakcija na tvari s kojima koža dolazi u dodir; bez posredstva imunološkog sustava. Brojne tvari su uključene, poput:

 • Kemikalija (npr. kiseline, lužine, otapala, metalne soli)

 • Sapuni (npr. abrazivna sredstva, deterdženti)

 • Biljke (npr. božićna zvijezda, paprika)

 • Tjelesne tekućine (npr. urin, slina)

Vjerojatnost da se razvije IKD ovisi o karakteristikama nadražujuće tvari (pH, topljivost u lipidnom sloju na površini kože), okolišu (niska vlažnost, visoka temperatura, jako trenje) i samom bolesniku (vrlo mlad ili star). IKD je češći u atopičara, u kojih IKD može započeti imunološku senzibilizaciju te stoga i alergijski KD.

Fototoksični dermatitis () je inačica kod koje lokalno nanesene (npr. parfemi, ugljeni katran) ili unesene (npr. psoraleni) tvari stvaraju štetne slobodne radikale i medijatore upale tek nakon apsorpcije ultraljubičaste svjetlosti.

Alergijski kontaktni dermatitis (AKD)

AKD predstavlja reakciju stanične preosjetljivosti tipa IV koja ima 2 faze:

 • Senzibilizacija na antigen

 • Alergijska reakcija nakon ponovne ekspozicije

U fazi senzibilizacije, alergene hvataju Langerhansove stanice (dendritične stanice epidermisa) koje migriraju u regionalne limfne čvorove gdje obrađuju i prikazuju antigen T stanicama. Ovaj proces može biti kratak (6–10 dana kod jako senzibilizirajućih tvari kao što je otrovni bršljan) ili dug (godinama za slabo senzibilizirajuće tvari poput faktora za zaštitu od sunca, mirisa i glukokortikoida). Senzibilizirane T stanice zatim migriraju natrag u epidermis i prilikom ponovnog izlaganja alergenu se aktiviraju, oslobađajući citokine, privlačeći upalne stanice i dovodeći do karakterističnih znakova i simptoma AKD.

Kod autoekcematizacije, epidermalne T stanice aktivirane alergenom migriraju lokalno ili kroz krvotok kako bi uzrokovale dermatitis na mjestima udaljenima od mjesta početnih promjena. Međutim, u bolesnika ili druge osobe dodir s tekućinom iz vezikula ili mjehura ne može potaknuti reakciju na drugom mjestu.

AKD uzrokuju višestruki alergeni (vidi tbl. vidi tablicu), a križna preosjetljivost između njih je česta (npr. između benzokaina i parafenilendiamina). Križna preosjetljivost znači da izlaganje jednoj tvari može dovesti do alergijskog odgovora nakon izlaganja drugoj, ali srodnoj tvari. Toxicodendron sp biljke (npr. otrov bršljana, otrov hrasta, otrovni ruj) u visokom je postotku uzrok ACD, uključujući i umjerene i teške slučajeve. Uzročni alergen je urushiol.

Inačice AKD obuhvaćaju fotoalergijski KD i sistemski izazvan AKD. Kod fotoalergijskog KD, tvar postaje senzibilizirajuća tek nakon što podlegne strukturnoj promjeni potaknutoj ultraljubičastim zrakama. Tipični uzroci su losioni nakon brijanja, sredstva za zaštitu od sunca i sulfonamidi za lokalnu primjenu. Reakcije se mogu proširiti i na neizloženu kožu. U sistemski izazvanom AKD unos alergena nakon lokalne senzibilizacije uzrokuje difuzni dermatitis (npr. oralno uzeti difenhidramin nakon senzibilizacije lokalnom primjenom difenhidramina).

Simptomi i znakovi

Iritirajući kontaktni dermatitis

IKD više je bolan nego što svrbi. Klinički znakovi su od blagog eritema do krvarenja, stvaranja krusti, erozija, pustula, bula i edema.

Alergijski kontaktni dermatitis

U ACD, primarni simptom je intenzivan svrbež; bol je obično posljedica ekskorijacija ili infekcije. Promjene na koži se kreću od prolaznog eritema preko stvaranja vezikula do jakog edema s bulama i/ili ulceracijom. Promjene se obično pojavljuju na način i/ili u takvoj raspodjeli (distribuciji) koji ukazuju na specifičnu izloženost, poput linearnih znakova na ruci ili nozi (npr. od dodira s otrovnim bršljanom) ili okružujući eritem (npr. ispod ručnog sata ili remena od hlača). Linearne pruge su gotovo uvijek pokazatelj vanjskog alergena ili iritansa.

Može biti zahvaćena bilo koja površina, no najčešće šake zbog rukovanja ili dodirivanja potencijalnih alergena. Kod izloženosti alergenima nošenim zrakom (npr. aerosol parfemi), pretežno su zahvaćena područja koja nisu prekrivena odjećom. Dermatitis je tipično ograničen na mjesto dodira, ali se kasnije širi uslijed češanja i autoekcematizacije. Kod sistemski izazvanog AKD, kožne promjene mogu biti raspoređene po cijelom tijelu. Erupcija obično počinje u roku od 24 do 48 sati nakon izlaganja alergenu.

Dijagnoza

 • Klinička procjena

 • Ponekad patch (epikutano) testiranje

Dijagnoza KD se često može postaviti po izgledu kožnih promjena i podacima o izloženosti. Treba razmotriti bolesnikovo zanimanje, hobije, kućanske poslove, provođenje godišnjeg odmora, odjeću, lokalnu primjenu lijekova, kozmetiku te aktivnosti bračnog druga. Test primjena kod kojeg se sumnjiva tvar nanosi daleko od mjesta nastanka dermatitisa, obično na fleksornu stranu podlaktice, je koristan kad se sumnja na parfeme, šampone ili druge tvari iz kućanstva.

Testiranje flasterom je indicirano kad se sumnja na AKD, a nema odgovora na liječenje. U tom testu, uobičajeni kontaktni alergeni se nanose na gornji dio leđa pomoću samoljepljivih flastera koji sadrže male količine alergena ili plastičnih (Finn) komora koje sadrže alergen, a na mjestu ih drži porozna traka. Tankoslojna brza uporaba epikutanog (pravi test®) patch testiranja je jednostavna za korištenje, to je komplet s najčešćim kontaktnim alergenima koji se mogu primjenjivati i tumačiti od strane bilo kojeg zdravstvenog stručnjaka. Koža ispod flastera se pregledava 48 i 96 h nakon primjene. Lažno pozitivni rezultati se vide kad koncentracije izazovu nadražajnu, a ne alergijsku reakciju, kad reakcija na jedan antigen potakne nespecifičnu reakciju na druge ili kod križno reaktivnih antigena. Lažno negativni rezultati se vide kad flasteri ne sadrže pravi antigen. Za postavljenje konačne dijagnoze potrebna je anamneza izlaganja testiranom antigenu u prvotnom području razvoja dermatitisa.

Zajednički Alergeni* korišteni u Patch testovima

Uzrok

Izvori

* Slijedite link za pristup Patient information leaflets for TRUE TEST® allergens.Patient information leaflets for TRUE TEST® allergens.

Bacitracin

Topički antibiotski preparati

Peru balzam (myroxylon)

Sredstva za aromatiziranje pića i duhana, kao i za fiksaciju mirisa u parfemima; također pojavljuje u mnogim lokalnim preparatima, stomatološkim preparatima i ostalim proizvodima

Glavni alergeni: Esteri cinaminske i benzojeve kiseline, vanilin

Križne reakcije sa kolofonijem (kolofonij) i Tolú balzamom, cinamidima, benzojevom kiselinom, lipom i tinkturom benzoina.

Vjerojatno i neki oblik fototoksičnosti

Crna gumena mješavina

U gumi

Mnogi unakrsno reagiraju s bojama za kosu

Bronopol

Konzervansi koji se nalaze u kozmetičkim preparatima, šamponima i proizvodima za njegu kože; također, u nekim deterdžentima i sredstvima za čišćenje

Budezonid

Provjeravanje alergije na kategoriju B kortikosteroida. Kortikosteroidi, lijekovi koji se koriste za liječenje različitih bolesti; mogu se naći u kremama i mastima koji se koriste za liječenje ekcema; u kapima za oči ili inhalacijskim lijekovima

Caine miks

Sadrži 3 lokalna anestetika: benzokain, dibukain hidroklorid i tetrakain hidroklorid

Često se koristi u stomatologiji, ali se široko primjenjuje i koristi u lokalnim pripravcima za smanjenje svrbeža, boli i žarenja i naširoko se koristi u preparatima za liječenje hemeroida i sirupima protiv kašlja.

Carba miks

Koristi se kao akcelerator u gumama, ljepilima za gume, vinilu, i nekim pesticidima

CI + Me- isothiazolinone i metilizotiazolinon

Javljaju u kozmetici i proizvodima za njegu kože, nekim lijekovima, sredstvima za čišćenje u kućanstvu, i određenim industrijskim tekućinama i mastima

Kobalt diklorid

Pojavljuje se u nekim bojama, cementu, metalu i metalnim pločicama objekata

Koaktivnost s niklom (što nije križna reakcija)

Kolofonij (kolofonij)

Upotrebljavaju ih glazbenici koji koriste gudalo (violinisti su posebno skloni kolofonij alergiji), bejzbol igrači, i kuglači.

Izveden iz nekoliko vrsta četinjača

Pojavljuje se u kozmetici, ljepilima, lakovima, lemljenju struja, papiru, i mnogim drugim industrijskim proizvodima

Diazolinidil urea

Konzervansi sa širokim spektrom primjene nalaze u kozmetici, šamponima, proizvodima za njegu kože i sredstvima za čišćenje

Raspršuju plavu 106

Tamno plava boja tekstila nalazi se u tkaninama tamno plave boje, smeđe, crne, ljubičaste, te ponekad u zelenim nijansama.

Epoksidna smola

Niska molekulska masa (340) na bazi epoksidne smole na bisfenol A i epiklorohidrina

Pokazuje senzitizirajuće djelovanje samo kod neliječenih ili nedovoljno liječenih

Etilendiamin

Koristi kao emulgator i stabilizator u pojedinim topičkim lijekovima, kapima za oči, nekim industrijskim otapalima, sredstvima za otvrdnjavanje plastike i antikorozivnim sredstvima

Formaldehid i sredstva koja otpuštaju formaldehid

Otpušteni od Quaternium-15, germicidan sredstva, a povremeno od imidazolidinil uree

Široko se koristi u proizvodnji plastike, smole za odjeću, ljepila i adhezivnih sredstava

Mješavine mirisa

Mogu sadržavati alfa amil cinnamic alkohol, cinnamic aldehide, hrastovu mahovinu, hidroksicitronel, eugenol, isoeugenol, geraniol, citral, citronelol, kumarin, farnesol, heksil cinnamal, hydroxyisohexyl-3-cikloheksan i karboksaldehid.

Pojavljuje se u mnogim kozmetičkim preparatima, sapunima, losionima poslije brijanja losionima, šamponima, i mirisnim proizvodima za kućanstvo, u mnogim industrijskim proizvodima (primjerice sredstvima za varenje)

Zlato natrijeva tiosulfata

Pronađeno u zlatu ili pozlaćenom nakitu ili zubnim nadomjescima

Hidrokortizon-17- butirat

Kortikosteroid nađen u kremama ili losionima koji se koriste za liječenje upalnih oboljenja kože; također prisutni su u nekim kapima za oči i uši

Imidazolidinil urea

Konzervansi sa širokim spektrom primjene, nalaze u kozmetici, šamponima, proizvodima za njegu kože i sredstvima za čišćenje

Merkaptobenzotiazol

Nalazi se u gumama, ljepilima, te rashladnim sredstvima

Merkaoto miks

Nalazi se u gumama, ljepilima, rashladnim proizvodima i drugim industrijskim proizvodima

Methildibromo-glutaronitrile

Pronalazi se u bojama, ljepilima, i uljima

Neomicin sulfat

Pronalazi se u lokalnim antibioticima, kremama za pružanje prve pomoći, kapima za nos i uho; moguće je kašnjenje (oko 4-5 dana) u testnoj epikutanoj reakciji (očitavanje testa bi trebalo biti učinjeno nakon 7 dana, kada je to moguće)

Nikal sulfat

Nalazi se u nakitu, protezama, škarama, britvama, okvirima za oči, srebrnom nakitu, i hrani (primjerice, konzervirana hrana, hrana kuhana uz korištenje niklovog pribora, haringama, kamenicama, šparogama, grahu, gljivama, luku)

Paraben mix

Pet parabena: metil, etil, propil, butil i benzil parahidroksibenzoata, koji su najčešći konzervansi koriste širom svijeta, a javljaju se u mnogim kremama i kozmetici i u nekim industrijskim uljima, mastima i ljepilima

Partenolid

Seskviterpeni laktona prirodno su prisutni u tradicionalnoj medicini biljka, buhaču (Tanacetum parthenium); mogu se naći i u prirodnoj medicini i kozmetici

Unakrsno reagira s drugim rodovima Compositae i magnolijevke

Kalij dikromat

Javlja se u cementu (u malim količinama), u štavljenim preparatima kože i sigurnosnim šibicama

Koristi se u fotografiji, galvanskim preparatima, antikorozivnim sredstvima, bojama, ljepilima, pigmentima, a i nekim deterdžentima

p-Phenylenediamine (PPD)

Nalazi se u boji za kosu, nekim tintama, foto negativima, i tekstilnim bojama

pTerc-butil-fenol formaldehid smola

Smole formirana kondenzacijom pterc-butil-fenola i formaldehida

Nalazi se u proizvodima kože (posebno cipelama), papiru, tkanini, ugljenu, namještaju i određenim ljepilima

Kvaternium

Zajednički konzervans prisutan u kozmetici i u nekim kućanskim sredstvima za čišćenje i poliranje

Kinolon miks

Sadrži kliokinol i klorkvinaldol

Antimikrobni lijekovi koji se pojavljuju u određenim lijekom obogaćenim kremama i mastima, ljekovitim zavojima i veterinarskim proizvodima

Timerosal

Konzervans u otopini kontaktnih leća, određenoj kozmetici, kapima za oči i uho, i injekcijama

Uzrok često ostaje neprepoznat

Tiuram miks

Guma je čest alergen.

Također se nalazi u ljepilima, određenim pesticidima i lijekovima (npr. disulfiram)

Tiksokortol-21-pivalat

Provjeravanje klase A alergije na kortikosteroide; pronađen je u bukalnim, nazalnim, oralnim, i rektalnim preparatima, ali ne i lokalnim kortikosteroidnim preparatima

Acetilirani lanolinski alkohol

Dio lanolina; nalaze se u mnogim kozmetičkim preparatima, mastima, kremama za sunčanje, i lokalnim preparatima koji idu na recept, ali i bezreceptnim.

Prognoza

Povlačenje promjena može potrajati i do 3 tjedna. Reaktivnost je obično doživotna. Bolesnici s fotoalergijskim KD mogu imati napade godinama nakon izlaganja suncu (trajna reakcija na svjetlo).

Liječenje

 • Izbjegavanje provocirajućih faktora

 • Suportivna terapija (npr. hladni oblozi i zavoji, antihistaminici)

 • Kortikosteroidi (najčešće lokalno, ponekad peroralno)

Kontaktni dermatitis sprječava se izbjegavanjem provocirajućeg čimbenika; bolesnici s fotoosjetljivim KD trebaju izbjegavati izlaganje suncu.

Lokalna terapija uključuje hladne obloge (slana ili Burow otopina) i kortikosteroide; bolesnici s blagim do umjerenim AKD dobivaju lokalno kortikosteroide srednje jačine (npr. triamcinolon 0,1% mast ili betametazon valerat kremu od 0,1%). Oralno se kortikosteroidi (npr. prednizon 60 mg 1×/dan, 7–14 dana) mogu primjenjivati kod teških osipa s mjehurima ili opsežne bolesti. Sistemski antihistaminici (npr. hidroksizin, difenhidramin) mogu olakšati svrbež; antihistaminici s niskim antikolinergijskim potencijalom, kao što su nisko-sedativni H1 blokatori, nisu se pokazali učinkovitima. Vlažni do suhi povoji mogu smiriti secernirajuće mjehure, isušiti kožu i pomoći procesu zacjeljivanja.

Ključne točke

 • Kontaktni dermatitis (CD) može biti uzrokovan iritansima (npr. biljkama, sapunima, kemikalijama, tjelesnim tekućinama) u oko 80% slučajeva, ili alergenima, u oko 20% slučajeva.

 • Simptomi mogu uključivati pretežno bol (za kontaktni iritantni dermatitis) ili svrbež (za alergijski kontaktni dermatitis).

 • Dijagnoza se obično postavlja na temelju kliničke slike

 • Patch testiranje je korisno kada se sumnja na ACD i okidač nije poznat.

 • Liječenje obično podrazumijeva hladne obloge, kortikosteroide i, radi suzbijanja osjećaja svrbeža, sistemske antihistaminike.