Inducirani Pobačaj

Autor: Frances E. Casey, MD, MPH
Urednik sekcije: prim. Boris Ujević, dr. med.
Prijevod: Ivana Nikolac, dr. med.

U SAD-u je pobačaj previjabilnog fetusa legalan, iako postoje restrikcije koje ovise o saveznoj državi (npr. obavezno vrijeme čekanja, restrikcije gestacijske dobi). U SAD–u je oko pola trudnoća slučajno. Oko 40% neplaniranih trudnoća završe elektivnim pobačajem, s tim da se oko 90% procedura učini tijekom prvog tromjesečja.

U zemljama gdje je pobačaj legalan obično je i siguran i komplikacije su rijetke. U cijelom svijetu 13% smrti majki je posljedica induciranog pobačaja a velika većina tih slučajeva se događa u zemljama gdje je pobačaj ilegalan.

Treba potvrditi trudnoću prije indukcije pobačaja. Često se gestacijska dob utvrđuje ultrazvučno, no ponekad anamneza i fizikalni pregled mogu precizno potvrditi gestacijsku dob u prvom tromjesečju. Doppler ultrazvuk treba uzeti u obzir, ako je žena u 2. tromjesečju i ima placentu previju ili posteljicu smještenu sprijeda uz ožiljak maternice kao posljedicu ranijeg zahvata.

Prekid trudnoće može se potvrditi direktnom ultrazvučnom opservacijom uklanjanja sadržaja maternice tijekom prodecure. Ako se ultrazvuk ne koristi tijekom postupka prekid trudnoće se može potvrditi mjerenjem razine beta-hCG-a prije i nakon zahvata: pad za 50% nakon 1 tjedna potvrđuje prekid trudnoće.

Na dan pobačaja treba dati pacijentici antibiotike koji su učinkoviti protiv mikroorganizama reproduktivnog sustava (uključujući klamidiju). Tradicionalno se koristi doksiciklin; 200 mg se daje prije zahvata. Nakon postupka, Rh0 (D) imunoglobulin se daje ženama s Rh negativnom krvi.

Pobačaji u prvom trimestru često zahtijeva samo lokalnu anesteziju, ali obučeni liječnici mogu ponuditi dodatnu sedaciju. Za kasniji pobačaj obično je potrebna dublja sedacija.

Kontracepcija (svi oblici) se može započeti odmah nakon induciranog pobačaja učinjenog prije 28 tjedana.

Metode

Uobičajene metode indukcije pobačaja su

 • Instrumentalna evakuacija kroz rodnicu

 • Medicinska indukcija (stimulacija kontrakcija maternice lijekovima)

Metoda koja se koristi djelomično ovisi o trajanju trudnoće. Instrumentalna evakuacija kroz rodnicu može se koristiti za većinu trudnoća. Medicinska indukcija može se koristiti za trudnoće koje su mlađe od 9 tj ili starije od 15 tj.

Kirurški zahvat na maternici (histerotomija ili histerektomija) posljednji je izbor, koji se obično izbjegava jer su stope smrtnosti veće. Histerotomija također dovodi do ožiljka maternice, koji u slijedećim trudnoćama može puknuti.

Instrumentalna evakuacija

U trudnoća mlađih od 14 tjedana koriste se dilatacija i kiretaža (D&C), obično sa sukcijskom kanilom širokog promjera koja se uvede u materište. .

U trudnoća mlađih od 9 tj, može se koristiti manualna vakuum aspiracija (MVA). Ona proizvodi dovoljno pritiska da evakuira sadržaj maternice. MVA uređaji su prijenosni, ne trebaju izvor električne energije te su tiši od električnog vakuumskog aspiracijskog (EVA) uređaja. MVA se također može koristiti za management spontanog pobačaja u ranoj trudnoći. Nakon 9. tjedna koristi se EVA; to uključuje priključivanje kanile na električni izvor vakuuma.

Između 14. i 24. tjedna obično se učine dilatacija i evakuacija (D&E). Za komadanje i odstranjivanje fetusa rabi se forceps a za odstranjivanje plodove vode, posteljice i fetalnog detritusa sukcijska kanila. Za izvođenje dilatacije i evakuacije potrebno je veće umijeće nego za druge metode instrumentalne evakuacije.

Često se za dilataciju cerviksa prije postupka koriste postepeno povećavajući konusni dilatatori. Međutim, ovisno o gestacijskoj dobi i paritetu, liječnici će možda morati koristiti drugi tip dilatatora umjesto ili kao dodatak koničnim dilatatorima kako bi se minimizirala ozljeda cerviksa koju konični dilatatori mogu napraviti. Izbori su

 • Prostaglandin E1 analog (misoprostol)

 • Osmotski dilatatori poput laminarija (sušene stabljike morske trave).

Mizoprostol proširuje cerviks stimuliranjem proizvodnje prostaglandina. Mizoprostol se obično daje vaginalno ili bukalno 2 do 4 sata prije zahvata.

Osmotski dilatatori se mogu umetnuti u vrat maternice i ostaviti ≥ 4 h (često preko noći ako je trudnoća >18 tjedana). Osmotski dilatatori se obično koriste na >16-18 tjedana.

Ako pacijenti žele izbjeći trudnoću i potrebu za daljnjim pobačajima, intrauterini uložak (IUD) se može umetnuti čim se prekine trudnoća. Ovaj pristup čini ponavljanja pobačaj manje vjerojatno.

Indukcija lijekovima:

Indukcija lijekovima može se koristiti za trudnoće < 9 tjedana ili > 15 tjedana. Ako pacijenti imaju tešku anemiju, indukcija treba biti učinjena u bolnici tako da je lako dostupna transfuzija krvi.

U SAD-u medicinski pobačaj čini 25% pobačaja učinjenih prije 10 tj.

Za trudnoće 10 tj režimi uključuju blokator progesteronskih receptora mifepriston i E1 analog misoprostol, kao što slijedi:

Pacijentica može sama uzeti misoprostol ili joj ga može dati liječnik.

Ovaj režim je 95% učinkovit u dovršenju trudnoća mlađih od 9 tjednana i 92% učinkovit u dovršenju trudnoće do 10 tjedana.

Kontrolni pregled je potreban kako bi se potvrdilo dovršenje trudnoće te kako bi se prižila mogućnost kontracepcije, ako je potrebna.

Nakon 15 tjedana prethodna terapija mifepristonom 200 mg 24 do 48 h prije indukcije skraćuje vrijeme indukcije. Prostaglandini se koriste za indukciju pobačaja. Opcije uključuju

 • Vaginalni prostaglandinski E2 (dinoproston) supozitorij

 • Vaginalne i bukalne tablete mizoprostola

 • IM injekcije prostaglandina F (dinoprost trometamin)

Tipična doza mizoprostola je 600 do 800 mcg vaginalno, nakon čega slijedi 400 mcg bukalno svakih 3 sata a do 5 doza. Druga opcija je da se uzmu dvije vaginalne tablete 200 mcg mizoprostola svakih 6 sati; pobačaj se javlja u roku od 48 sati u gotovo 100% slučajeva.

Nepoželjni učinci prostaglandina uključuju mučninu, povraćanje, proljev, hipertermiju, crvenjenje lica, vazovagalne simptome, bronhospazam i smanjeni prag za konvulzije.

Komplikacije:

Stope komplikacija kod pobačaja (teške komplikacije u <1%; smrtnost <1 na 100.000) su veće nego kod kontracepcije, premda su se u posljednjih nekoliko desetljeća smanjile. Stope komplikacija se povećavaju s porastom gestacijske dobi.

Glavne rane komplikacije uključuju

 • Perforaciju maternice (0,1%) ili, rjeđe, crijeva ili nekog drugog organa instrumentom

 • Jako krvarenje (0,06&) može nastati uslijed traume ili atonije uterusa.

 • Razdor cerviksa (0,1 do 1 %) ima raspon od površnih laceracija tenakulumom do cervikovaginalnih razdora, rijetko s fistulama.

Opća ili lokalna anestezija rijetko dovode do ozbiljnih komplikacija.

Najčešće odgođene komplikacije uključuju

 • Krvarenje i značajnu infekciju (0,1 do 2%)

Te se komplikacije obično javljaju zbog zadržavanja fragmenata posteljice. Ako je prisutno krvarenje ili se sumnja na infekciju učini se ultrazvuk zdjelice prilikom kojeg mogu biti vidljivi retinirani fragmenti posteljice. Blaga upala je očekivana, ali ako je infekcija umjerena ili teška, može doći do peritonitisa ili sepse. Može doći do sterilnosti zbog priraslica u endometralnoj šupljini ili fibroze jajovoda zbog infekcije. Nasilna dilatacija cerviksa u uznapredovalijim trudnoćama može pridonijeti insuficijenciji cerviksa. Međutim, elektivni pobačaj vjerojatno ne povećava opasnosti za fetus niti ženu tijekom sljedećih trudnoća.

Psihološka komplikacije se obično ne javljaju ali se mogu pojaviti kod žena koje su

 • Imale psihološke simptome prije trudnoće

 • Imale značajnu emocionalnu privrženost trudnoći

 • Imale ograničenu socijalnu potporu ili se osjećaju stigmatizirano od strane sustava podrške

Ključne točke