Poremećaj periodičkih kretnji udova (PLMD) i sindrom nemirnih nogu (RLS)

Autor: Richard J. Schwab, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Hrvoje Budinčević, dr. med.
Prijevod: Marina Milošević, dr. med.

Poremećaj periodičkih kretnji udova (PLMD) i sindrom nemirnih nogu (RLS) su karakterizirani abnormalnim pokretima, a ponekad osjetnim senzacijama udonjim i gornjim ekstremitetima, što može narušiti san.

(Vidi također Pristup pacijentu s poremećajem spavanja i budnosti.)

PLMD i RLS su češći tijekom srednje i starije životne dobi; > 80% pacijenata s RLS imaju PLMD.

Patofiziološki mehanizam nije jasan, no može uključivati poremećaje neurotransmisije dopamina u SŽS. Poremećaji se mogu pojaviti

  • u izolaciji

  • Tijekom ustezanja od lijeka

  • Prilikom uzimanja stimulansa, određenih antidepresiva nekih ili dopaminskih antagonista

  • Tijekom trudnoće

  • U bolesnika s kroničnim bubrežnim ili jetrenim zatajenjem, nedostatkom željeza, anemijom, šećernom bolesti, neurološkim poremećajem (npr. multiplom sklerozom, Parkinsonovom bolesti) ili drugim poremećajima.

Kod primarnog RLS-a, može biti riječ o nasljeđivanju; više od jedne trećine pacijenata s primarnim RLS imaju obiteljsku povijest. Rizični čimbenici mogu uključivati sjedilački način života, pušenje i pretilost.

Poremećaj periodičkih kretnji udova je uobičajen među ljudima sa narkolepsijomporemećajima ponašanja povezanim s REM-om.

Simptomi i znakovi

PLMD je karakteriziran ponavljajućim (uglavnom svakih 20 do 40 sekundi) trzajevima ili udaranjima gornjim ili donjim ekstremitetima tijekom spavanja. Pacijenti se obično žale na isprekidano noćno spavanje ili prekomjernu dnevnu pospanost. obično su nesvjesni pokreta i kratkih razbuđivanja koja uslijede i nemaju abnormalne senzacije u ekstremitetima.

RLS je senzomotorni poremećaj karakteriziran neodoljivim porivom za pomicanje nogu, ruku, ili, rjeđe, drugih dijelova tijela, obično praćen parestezijama (npr. puzajuće senzacije) i ponekad boli u gornjim ili donjim ekstremitetima; simptomi su prominentniji onda kada su pacijenti manje aktivni ili se pogoršaju onda kada trebaju ići na spavanje. U pokušaju da si olakša, pacijent pomiče zahvaćeni ekstremitet istežući ga, trzajući ili hodajući. Kao posljedica se javi otežano usnivanje, ponavljajuća noćna razbuđivanja ili oboje. Simptomi se mogu pogoršati stresom.

Dijagnoza

  • Za RLS, samo povijest.

  • Za PLMD, povijest poremećenog spavanja ili EDS i polisomnografija

Dijagnoza može biti predložen od strane povijesti pacijenta ili partnera u krevetu. Na primjer, pacijenti s PLMD obično imaju nesanicu, EDS, i / ili prekomjerno trzanje neposredno prije početka spavanja ili tijekom spavanja.

Polisomnografija je potrebna da bi se potvrdila dijagnoza PLMD-a, što je uglavnom vidljivo kao ponavljajuća izbijanja elektromiografske aktivnosti. Polisomnografija se također može učiniti nakon što je postavljena dijagnoza RLS-a da bi se utvrdilo da li pacijent ima i PLMD, ali polisomnografija nije potrebna samog RLS-a.

Pacijente s oba navedena sindroma bi trebalo obraditi na poremećaje koji bi mogli doprinijeti (npr. krvne testove zbog sumnje na anemiju i manjak željeza i jetrene i bubrežne testove).

Liječenje

Za RLS i PLMD se koriste brojni lijekovi (npr. dopaminergički lijekovi, benzodiazepini, antiepileptici, vitamini i minerali).

Dopaminergički lijekovi, iako su često korisni, mogu imati nuspojave poput augmentacije (RLS simptomi koji se pogoršavaju prije sljedeće doze lijeka i zahvaćaju druge dijelove tijela, kao npr. ruke), povratnog učinka (simptomi koji se pogoršavaju nakon što se lijek prekine ili nakon što lijek prestane djelovati), mučnine, ortostatske hipotenzije i nesanice.

Tri agonista dopamina, pramipeksol, ropinirol, i rotigotin (korišten kao flaster), su učinkovira i imaju nekoliko ozbiljnih nuspojava uz augmentaciju:

  • Pramipeksol od 0,125 mg peroralno se daje 2 sata prije nastupa teških simptoma i povećava se prema potrebi za 0,125 mg svaku drugu noć do nestanka simptoma (maksimalna doza 0,5 mg).

  • Ropinerol od 0,5 mg peroralno se daje 1 do 3 sata prije nastupa simptoma i povećava se prema potrebi za 0,25 mg svake večeri (maks. doza 4 mg).

  • Rotigotin flaster (1 mg / 24 h) se na početku primjenjuje u bilo koje vrijeme tijekom dana; doza se povećava po potrebi za 1 mg / 24 h u tjednim intervalima do 3 mg / 24 h.

Levodopa/ karbidopa se može koristiti, ali prihvatljiviji su drugi lijekovi koji će manje vjerojatno izazvati augmentaciju.

Gabapentin može pomoći smanjenju RLS simptoma i koristi se onda kada je RLS praćen bolovima. Doziranje počinje sa 300 mg prije spavanja, a može se povećati za 300 mg tjedno (maksimalna doza od 900 mg peroralno tri puta na dan). Međutim, ovaj lijek nije odobren za liječenje RLS.

Gabapentin enacarbil, predlijek gabapentina, može pomoći u ublažavanju simptoma RLS i odobren je za ovu indikaciju. Preporučena doza je 600 mg jednom / dan sa hranom, u oko 5 poslijepodne. Najčešće nuspojave su pospanost i vrtoglavica.

pregabalin, nedopaminergički α2δ ligand, može pomoći u ublažavanju RLS simptoma; Augmentacija će se javiti manje učestalo nego sa pramipeksolom. Pregabalin također mogu biti korisni za RLS popraćen bolovima. Za RLS, korištena je doza od 300 mg jednom / dan. Vrtoglavica i pospanost su najčešće nuspojave. Međutim, korištenje ovog lijeka za liječenje RLS nije opsežno ispitivano.

Benzodiazepini mogu poboljšati kontinuitet spavanja, ali ne smanjuju pokrete udova; treba ih koristiti oprezno da bi se izbjegla tolerancija, egzacerbacija apneje u spavanju (ako je prisutna) i dnevna pospanost.

Opioidi mogu također biti korisni kod pacijenata sa RLS i bolovima, ali se moraju oprezno koristiti zbog mogućnosti razvoja tolerancije i zlouotrebe.

Razine feritina treba kontrolirati, ako su niske(< 50 μg / L), potrebna je suplementacija sa željezo sulfatom 325 mg plus 100 do 200 mg vitamina C prije spavanje. Pacijenti bi trebali prakticirati dobru higijenu spavanja.

Ključne točke