Scheuermannova bolest

Autor: Frank Pessler, MD, PhD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Joško Markić, dr. med.
Prijevod: mr. sc. Tanja Kovačević, dr. med.

Scheuermannova bolest je osteohondroza koja uzrokuje lokalizirane promjene tijela kralježaka što dovodi do križobolje i kifoze.

Scheuermannova bolest se javlja u adolescenciji, relativno je česta i nešto češća u dječaka. Vjerojatno predstavlja skupinu bolesti sa sličnim simptomima, no etiologija i patogeneza nisu sa sigurnošću poznate. Može nastati iz osteohondritisa gornjih i donjih hrskavičnih slojeva kralježaka ili trauma. U nekim obiteljima viša je incidencija ove bolesti.

Većina bolesnika ima zaobljena ramena i trajnu bol u leđima slabog intenziteta. Neki imaju izgled sličan osobama s Marfanovim sindromom; duljina trupa i udova je nesrazmjerna. Normalna torakalna kifoza se povećava difuzno ili lokalno.

Dijagnoza

  • Rendgenske slike

Bolest se može prepoznati prilikom rutinskih probira na deformacije kralježnice u školi. Postranične rendgenske slike potvrđuju dijagnozu Scheuermannove bolesti pokazujući prednje spajanje tijela kralježaka, obično u donjem torakalnom ili gornjem lumbalnom području. Kasnije, površine kralježaka postaju nepravilne i sklerotične. Poremećaj odnosa kralježaka je pretežno kifotičan, ali ponekad djelomice skoliotičan. U atipičnim slučajevima, radiološkim pretragama kostura mora se isključiti generalizirana koštana displazija, a CT/MR mora isključiti tuberkulozu kralježnice.

Liječenje

  • Smanjenje tjelesne mase i izbjegavanje napornih fizičkih aktivnosti

  • Rijetko korektivni aparat za kralježnicu ili operacijski zahvat

Tijek bolesti je blag ali dug, često i nekoliko godina (iako se trajanje uveliko razlikuje od slučaja do slučaja). Nakon što se bolest povuče često zaostaje bezopasni poremećaj položaja kralježaka.

Blaga, neprogresivna bolest se može liječiti smanjenjem tjelesne težine i izbjegavanjem napornih aktivnosti. Ponekad, kada je kifoza jača, indiciran je korektivni aparat za kralježnicu ili ležanje na tvrdom krevetu. Rijetko je, u progresivnim slučajevima potrebna kirurška stabilizacija i ispravljanje poremećenog položaja kralješka.