Cjepivo protiv vodenih kozica

Autor: Margot L. Savoy, MD, MPH
Urednici sekcije: prof. dr. sc. Adriana Vince, dr. med. i dr. sc. Neven Papić, dr. med.
Prijevod: Ljiljana Lukić, dr. med.

Cijepljenje protiv vodenih kozica pruža učinkovitu zaštitu protiv varičela (vodene kozice). Nije poznato koliko dugo traje zaštita od vodenih kozica nakon cijepljenja. Međutim, poznato je da cjepiva sa živim virusom, kao što je cjepivo protiv vodenih kozica, obično pružaju dugotrajni imunitet.

Za više informacija, pogledajte Varicella ACIP Vaccine Recommendations.

Pripravci

Cjepivo sadrži atenuirani divlji soj varicella virusa s tragovima želatine i neomicina. Dostupan je kao cjepivo s jednim antigenom ili kao kombinacija s cjepivom protiv MMR (MMRV).

Indikacije

Cjepivo protiv vodenih kozica je preporučeno cjepivo u djetinjstvu. ( vidi: Preporuke cijepljenja za 0-6 godina god).

Preporuča se cjepivo s jednim antigenom.

 • Sve osobe starije od 13 godina, a koje nemaju dokaz o prebolijevanju vodenih kozica se trebaju cijepiti.

Dokaz imuniteta sastoji se od jednog od sljedećeg:

 • Dokumentirana primjena dviju doza cjepiva protiv vodenih kozica primijenjena u razmaku većem od 4 tjedna.

 • Od strane liječnika dokumentirano obolijevanje od vodenih kozica ili herpes zostera.

 • Laboratorijska potvrda zaštitnih razina protutijela protiv vodenih kozica (IgG).

 • Osobe rođene u SAD-u prije 1980. godine, osim zdravstvenih radnika, trudnica i osoba s nedostatnim imunološkim sustavom.

Cjepivo se osobito preporučuje osobama koje nemaju dokaz o imunitetu, a koje će vjerojatno biti izložene ili će prenositi vodene kozice, uključujući:

 • Zdravstveni radnici

 • Kućanski kontakti imunokompromitiranih osoba

 • Ljudi koji žive ili rade na mjestima gdje je izloženost ili prijenos povećana (npr. nastavnici, studenti, radnici s djecom, stanovnici i zaposlenici u institucijama, zatvorenici i zaposlenici popravnim ustanovama, vojno osoblje)

 • Žene u fertilnoj dobi koje nisu trudne

 • Adolescenti i odrasli koji žive u kućanstvima s djecom

 • Međunarodni putnici

Postekspozicijsko cijepljenje s jednoantigenim cjepivom protiv vodenih kozica se preporučuje za djecu bez dokaza imuniteta, a poželjno ga je ponuditi i odraslima bez dokaza imuniteta. Cjepivo je djelotvorno u sprječavanju ili ublažavanju bolesti ukoliko se primijeni u roku od 3 dana nakon izloženosti, a zaštita je moguća ukoliko se primijeni i u roku od 5 dana. Cjepivo treba dati što je moguće prije. Ako izloženost vodenim kozicama ne dovede do razvoja bolesti, postekspozicijsko cijepljenje će osigurati zaštitu od kasnijih izlaganja, čak i ako je cjepivo primijenjeno više od 5 dana nakon izlaganja osobi sa vodenim kozicama.

Varicella-zoster imunoglobulin se preporučuje za postekspozicijsku profilaksu osoba koje nemaju dokaze o imunitetu protiv vodenih kozica, a pod povećanim su rizikom od teže bolesti i/ili imaju kontraindikaciju za primiti cjepivo. Te osobe su:

 • Imunokompromitirane osobe bez dokaza o imunitetu.

 • Trudnice, bez dokaza o imunitetu.

 • Novorođenčad čije majke su oboljele od vodenih kozica 5 dana prije ili 2 dana nakon poroda.

 • Hospitalizirana nedonoščad koja su rođena u ≥ 28 tjedana trudnoće, a čije majke nemaju dokaz imuniteta protiv vodenih kozica.

 • Hospitalizirana nedonoščad koja su rođena na <28 tjedana gestacije ili novorođenčad koja su težila ≤ 1000 g pri rođenju, bez obzira na imunost njihovih majki na vodene kozice.

Komplikacije i upozorenja

Kontraindikacije za primjenu cjepiva protiv vodenih kozica uključuju

 • tešku alergijsku reakciju (npr. anafilaksija) nakon prethodne doze ili komponenti cjepiva

 • poznatu tešku primarnu ili stečenu imunodeficijenciju (npr. zbog leukemije, limfoma, solidnih tumora, tumora koji utječu na koštanu srž ili limfni sustav, AIDS-a, teška infekcije HIV-om, liječenje kemoterapijom ili dugoročno korištenje imunosupresivnih lijekova)

 • prvi srodnici osoba koji imaju urođenu nasljednu imunodeficijenciju, osim u slučaju da te osobe znaju da su imunokompetentne

 • potvrđenu trudnoću ili sumnju na trudnoću.

Cjepivo protiv vodenih kozica s jednim antigenom se može dati djeci u dobi od 1 do 8 god koja su HIV pozitivna ako je njihov postotak CD4+ limfocita ≥ 15%. Dodatno, može se dati i onima starijima od 8 god, ako je njihov broj CD4+ limfocita ≥ 200 μL.

Mjere opreza s primjenom cjepiva protiv vodenih kozica su:

 • Umjerena ili teška akutna bolest sa ili bez vrućice (cijepljenje se odgađa do prolaskabolesti).

 • Nedavno (u roku od 11 mj) liječenje krvnim pripravcima koji sadrže antitijela (specifični interval ovisi o proizvodu).

 • Upotreba specifičnih antivirusnih lijekova: aciklovir, famciclovir ili valaciklovira (ako je moguće, ovi lijekove je prekinuti bar 24 sati prije cijepljenja, a nastaviti primjenjivati bar 14 dana nakon cijepljenja).

Dojenje nije kontraindikacija za cijepljenje. Žene koje doje i nemaju dokaz imuniteta se mogu cijepiti nakon pororda uz normalan nastavak dojenja.

Doza i primjena

Doza je 0.5 mL dana sc u 2 doze (u dobi od 12 do 15 mj, te u dobi od 4 do 6 god). Ako su djeca, adolescenti ili odrasli primili samo 1 dozu, preporuča se dodatno cijepljenje (tzv. catch-up doza). Preporučeni minimalni razmak između 1. doze i catch-up doze su 3 mjeseca za djecu u dobi ≤ 12 god, a 4 tjedna za osobe dobi ≥ 13 god. Druga doza se može dati u bilo kojem trenutku nakon minimalnog razmaka.

Ako odrasle osobe smatraju da nisu preboljele vodene kozice, da su vjerojatno bili izloženi ili da prenose vodene kozice, treba provjeriti razinu zaštitnih protutijela radi provjere dokaza o imunitetu te na taj način procijeniti potrebu za cijepljenjem.

Pet mjeseci prije ili dva mjeseca nakon cijepljenja ne smiju se primjenjivati nikakvi imunoglobulini, uključujući i varicela zoster imunoglobulin, jer imunoglobulini mogu spriječiti razvoj zaštitnih protutijela.

Djeci koja su HIV pozitivna djece treba dati 2 doze cjepiva protiv vodenih kozica u dvije doze u razmaku od 3 mjeseca. S obzirom na poremećaj stanične imunosti kod ove djece, postoji povećani rizik od komplikacija nakon cijepljenja. Stoga je preporučen pregled ove djece u slučaju pojave osipa nakon cijepljenja.

Preporuča se procjena postojanja imuniteta na vodene kozice kao dio prenatalne obrade žena. Datum rođenja prije 1980. godine se ne smatra domazom o imunitetu za trudnice. Nakon završetka ili prekida trudnoće, žene koje nemaju dokaz o imunitetu trebaju primitii 1. dozu cjepiva prije otpuštanja iz bolnice. Druga doza se obično dajei 4-8 tjedana kasnije, obično pri postpartalnom pregledu. Žene treba savjetovati da izbjegavaju trudnoću jedan mjesec nakon svake doze cjepiva protiv vodenih kozica.

Nuspojave

Većina nuspojava su minimalne i uključuju prolaznu bol, osjetljivost i crvenilo na mjestu uboda. Povremeno, u roku od 1 mjeseca nakon cijepljenja, u 1-3 % cijepljenih osoba se može razviti blagi makulopapulozni osip ili osip sličan vodenim kozicama. Osoba kod koje se takav osip razvije treba izbjegavati dodir s imunokompromitiranim osobama sve dok se osip ne povuče. Prijenos virusa od primatelja cjepiva na susceptibilne osobe je rijedak, ali može dovesti do ozbiljnih komplikacija, uključujući upalu pluća, hepatitis, teški osip i crvenilo, te meningitis. Međutim, te komplikacije su izuzetno rijetke.

Zbog Reyeovog sindroma, osobe <16 godina trebaju izbjegavati salicilate 6 tjedana nakon što je cjepivo primljeno.