Eozinofilija

Autori: Jane Liesveld, MD
Patrick Reagan, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Petar Gaćina, dr. med.
Prijevod: Tomislav Brblić, dr. med.

Eozinofiliju se definira kao broj eozinofila u perifernoj krvi > 500/μL. Uzroci i pridruženi poremećaji su mnogobrojni, ali često su odraz alergijske reakcije ili infekcije parazitima. Dijagnoza se postavlja selektivnim testiranjem usmjerenim na klinički suspektan uzrok. Liječenje je usmjereno prema uzroku.

Eozinofilija pokazuje osobine imunog odgovora: agens kao što je Trichinella spiralis izaziva primarni odgovor s razmjerno niskim razinama Eo, dok reekspozicija uzrokuje povećan ili sekundarni odgovor Eo. Nekoliko spojeva oslobođenih iz mastocita i bazofila induiraju IgE posredovanu proizvodnju eozinofila. Ti spojeviuključuju npr. eozinofilni kemotaktički faktor anafilaksije, leukotrien B4, kompleks komplementa (C5–C6–C7) i histamin (u uskom rasponu koncentracije).

Periferni eozinofilija karakterizira se kao:

  • Blaga: 500-1500 / ul

  • Umjerena: 1500 - 5000 / ul

  • Teška: > 5000 / ul

Blaga eozinofilija sama ne uzrokuje simptome, ali razina ≥1500 / ul može uzrokovati oštećenje organa. Oštećenje organa tipično nastaje zbog upale tkiva i reakcija citokina i kemokina koji se oslobađaju iz eozinofila kao i imunih stanica koje dospiju u tkiva. Iako svaki organ može biti zahvaćen, tipično su to srce, pluća, slezena, koža i središnji živčani sustav (za manifestacije, vidi tablicu Poremećaji kod pacijenata s hipereozinofilnim sindromom).

Povremeno, pacijenti s vrlo teškom eozinofilijom (npr., broj eozinofila >100,000/μL), obično s eozinofilnom leukemijom, razvijaju komplikacije kada eozinofili formiraju agregate koji okludiraju krvne žile, uzrokujući ishemiju tkiva i mikroinfarkte. Manifestacije obično uključuju one zbog hipoksije mozga ili pluća (npr. encefalopatija, dispneja, zatajenje disanja).

Hipereozinofilni sindrom je stanje koje karakterizira eozinofilija u krvi sa znakovima zahvaćanja organskih sustava ili disfunkcije organa direktno povezane s eozinofilijom u bolesnika koji nemaju parazite, alergijske ili druge uzroke eozinofilije.

Etiologija

Eozinofilija može biti:

Najčešći uzrok eozinofilije u SAD-u su:

  • alergijski ili atopijski poremećaji (obično respiratorni ili dermatološki)

Ostali česti uzroci uključuju:

  • Infekcije (obično parazitske)

  • Određene tumore (hematološki ili solidni, benigni ili maligni)

Gotovo svaka invazija tkiva parazitima može izazvati eozinofiliju, osim protozoa i neinvazivnih metazoa, koji je obično ne uzrokuju.

Od hematoloških tumora, Hodgkinov limfom može izazvati izrazitu eozinofiliju, dok je ona rjeđa kod non-Hodgkinovih limfoma, kronične mijeloične i akutne limfoblastične leukemije.

Sindrom plućnih infiltrata s eozinofilijom predstavlja spektar kliničkih slika obilježen eozinofilijom u periferiji i plućnim eozinofilnim infiltratima, obično je nepoznatog uzroka.

Pacijenti s eozinofilnim reakcijama na lijekove mogu biti asimptomatski ili razviti različite sindrome, uključujući intersticijski nefritis, serumsku bolest, kolestatsku žuticu, hipersenzitivvni vaskulitis ili imunoblastičnu limfadenopatiju.

Eozinofilija-mialgija sindrom je rijedak; uzrok je nepoznat. Međutim, u 1989. je ovaj sindrom opisan u više stotina ljudi nakon uzimanja L-triptofana za sedaciju ili psihotropni učinak. Sindrom je vjerojatno bio uzrokovan onečišćenjem pripravka, ne samim L-triptofanom. Simptomi (jaki bolovi u mišićima, tenosinovitis, edem mišića, kožni osip) su trajali tjednima i mjesecima, a opisano je i nekoliko smrtnih slučajeva.

Reakcija na lijekove s eozinofilijom i sustavnim simptomima (DRESS) je rijedak sindrom koji karakterizira groznica, osip, eozinofilija, atipična limfocitoza, limfadenopatija te znakovi i simptomi povezani sa zahvaćanjem organa (obično srce, pluća, slezena, koža, živčani sustav).

Važni uzroci sekundarne eozinofilije

Uzrok ili pridruženi poremećaj

Primjeri

Alergijske ili atopijske bolesti

Astma

Alergijska bronhopulmonalna aspergiloza

Alergijski rinitis

Atopijski dermatitis

Nuspojave lijekova (npr., antibiotici ili NSAR)

Epizodni angioedem s eozinofilijom

Alergija na proteine mlijeka

Profesionalne bolesti pluća

Urtikarija

Kolagenoze, vaskulitisi i granulomatozne bolesti (osobito ako zahvaćaju pluća)

Eozinofilni fascitis

Idiopatski eozinofilni sinovitis

Upalna bolest crijeva

Nodozni poliarteritis

Sindrom nakon infarkta miokarda (Dresslerov sindrom)

Progresivna sistemska skleroza (Sklerodermija)

Reumatoidni artritis

Sarkoidoza

Sjogrenov sindrom

Sistemski eritematozni lupus

Endokrine bolesti

Hipofunkcija nadbubrežnih žlijezda

Imunološke bolest (često s ekcemom)

Urođene imunodeficijencije (npr., manjak IgA, hiper IgE sindrom, Wiskott-Aldrich sindrom)

Bolest presatka protiv primatelja

Mijeloproliferativne bolesti

Akutna ili kronična eozinofilna leukemija

Akutna limfocitna leukemija (određeni podtipovi)

Kronična mijeloična leukemija

Hipereozinofilni sindrom

Neparazitske infekcije

Aspergiloza

Bruceloza

Bolest mačjeg ogreba

Klamidijska upala pluća kod djece

Kokcidioidomikoza (Akutni oblik)

Infektivni limfocitoza

Infektivna mononukleoza

Mikobakterijske bolesti

Šarlah

Parazitske infekcije (osobito tkivno invazivnim metazoima)

Ascaridoza

Klonorkijaza

Cisticerkoza (Taenia solium)

Ehinokokoza

Fasciolijaza

Filarijaza

Infekcija glistom

Paragonimijaza

Pneumocystis jirovecii infekcija

Shistosomijaza

Strongiloidoza

Toksokarijaza

Trihineloza

Trihurijaza

Kožne bolesti

Herpetiformni dermatitis

Eksfolijativni dermatitis

Pemfigus

Psorijaza

Sindromi plućnih infiltrata s eozinofilijom

Alergijska bronhopulmonalna aspergiloza

Kronična eozinofilna pneumonija

Eozinofilna granulomatoza s polangitisom

Löfflerov sindrom

Tropska plućna eozinofilija

Tumori

Angioimunoblastični limfom (prethodno poznat kao angioimunoblastična limfadenopatija s disproteinemijom) povezan sa sistemskim simptomima i autoimunom hemolitičkom anemijom

Karcinomi i sarkomi pluća, pankreasa, kolona, cerviksa i ovarija

Hodgkinov limfom

Non-Hodgkinovi limfomi

Ostalo

Ciroza

Obiteljska eozinofilija

Peritonealna dijaliza

Radioterapija

Procjena

Broj mogućih uzroka i povezanih poremećaja je vrlo velik. Najčešće uzroke (npr. alergijske, zarazne ili maligne bolesti), treba uzeti u obzir prve, ali čak je i njih često teško identificirati, pa je uvijek nužna temeljita anamneza i fizikalni pregled.

Anamneza

Pitanja koja će najvjerojatnije biti od pomoći odnose se na sljedeće:

Prisutnost sustavnih simptoma upućuje da lijekovi i alergijske reakcije vjerojatno nisu uzrok, a indiciraju detaljniju obradu u svrhu isključenja infektivne, neoplastične, bolesti vezivnog tkiva ili druge sistemske bolesti. Drugi važni dijelovi anamneze uključuju pozitivnu obiteljsku anamnezu na hematološke bolesti i kompletan pregled sustava, uključujući plućne, srčane, gastrointestinalne, neurološke i alergijske simtome.

Fizikalni pregled:

Opći fizikalni pregled treba usmjeriti na srce, kožu, te neurološki i plućni sustav. Određeni fizički nalaz može ukazivati na uzroke ili povezane poremećaje. Primjeri uključuju osip (alergijski ili dermatološki poremećaji, vaskulitisi), abnormalan nalaz na plućima (astma, plućne infekcije, ili sindromi plućne infiltracije s eozinofilijom) i generalizirana limfadenopatija ili splenomegalija (mijeloproliferativni poremećaj ili neoplazma).

Testiranje

Eozinofilija se običnoprepoznaje kada se KKS radi iz drugih razloga. Dodatna testiranja često uključuje sljedeće:

  • testiranje stolice na jajašca parazita

  • ostali testovi za otkrivanje oštećenja organa ili za specifične uzroke temeljem kliničkog nalaza

Općenito, ako se na temelju kliničke slike ne posumnja na lijekove ili alergijsku reakciju, potrebno je testirati 3 uzorka stolice na parazite, uz napomenu da negativan nalaz ne isključuje taj uzrok (npr., trinihoza zahtijeva biopsiju mišića; toksokarijaza i filarijaza zahtijevaju biopsiju drugih tkiva; aspirat duodenuma može biti potreban za isključivanje drugih infekcija, npr., Strongyloides sp).

Na specifične pretrage upućuju anamneza (osobito epidemiološka) i fizikalni pregled, a dolaze u obzir radiogram prsnog koša, analiza mokraće, funkcijski testovi jetre i bubrega te serološke analize na parazitoze odnosno kolagenoze. Ako su kod pacijenta prisutni generalizirana limfadenopatija, splenomegalija ili sustavni simptomi, potrebne su dodatne krvne pretrage. Povećane razine vitamina B12 ili abnormalnosti u perifernom razmazu krvi upućuju na mijeloproliferativnu bolest, kada se obično kao dodatne pretrage rade analiza koštane srži i citogenetika.

Ako rutinske pretrage ne otkriju uzrok, rade se dodatne pretrage u svrhu otkrivanja oštećenja organa. Testiranje može uključivati neke od prethodno spomenutih metoda, kao i LDH i jetrene testove (koji ukazuju na oštećenje jetre ili možda mijeloproliferativni poremećaj), ehokardiografija, i ispitivanja plućne funkcije. Kada se sumnja na hipereozinofilni sindrom, potrebne je dodatna dijagnostička evaluacija. Nakon što je specifičan uzrok utvrđen, dodatna ispitivanja mogu biti potrebna.

Liječenje

  • Ponekad kortikosteroidi

Kortikosteroidna terapija u hipereozinofilnom sindromu opisana je kasnije.

Lijekovi koji kao moguću nuspojavu imaju eozinofiliju se prekidaju. Liječe se utvrđeni uzroci; Astma posredovana eozinofilima ponekad se može liječiti antitijelima protiv IL-5 (npr. mepolizumab, reslizumab) ili s antitijelima protiv receptora za IL-5 kao što je benralizumab (1).

Ako se ne utvrdi osnovni uzrok, pacijenta treba pratiti zbog mogućih komplikacija. Kratka kura niskih doza kortikosteroida može sniziti broj Eo ako je riječ o sekundarnoj, nemalignoj eozinofiliji (npr. zbog alergije ili parazitoze). Takav je pristup opravdan ako je eozinofilija dugotrajna i progresivna, bez jasnog izlječivog uzroka.

Literatura

  • 1. Pelaia C, Calabrese C, Vatrell A, et alBenralizumab: od osnovnog mehanizma djelovanja do potencijalne primjene u biološkoj terapiji teške eozinofilne astme. Biomed Res Int 2018. doi doi.org/10.1155/2018/4839230.