Tradicionalna kineska medicina

Autor: Denise Millstine, MD
Urednik poglavlja: Saša Gulić, dr. med.
Prijevod: Matej Paić, dr. med.

Tradicionalna kineska medicina je metoda potekla prije > 2000 godina, a temelji se na filozofiji da je bolest rezultat pogrešnog toka životne sile (qi). Qi se oporavlja ponovnim uspostavljanjem ravnoteže između suprotstavljenih sila yin i yang, koje se u tijelu iskazuju kao toplo i hladno, vanjsko i unutarnje te manjak ili suvišak.

Različiti postupci se koriste za očuvanje i vraćanje Qi-a, a time i zdravlje. Najčešće se koriste

Ostali postupci uključuju prehranu, masažu i meditativno vježbanje zvano qi gong.

TKM često koristi dijagnostičke kategorije koje ne odgovaraju trenutnom znanstvenom razumijevanju biologije bolesti (npr. opća deficijencija, višak yin ili yang-a).

(Vidi također Pregled integrativne, komplementarne i alternativne medicine.)

Dokazi za tradicionalnu kinesku medicinu

Dobivanje visokokvalitetnih dokaza je teško, uglavnom zbog toga što su aktivni sastojci bilja korištenog u TKM-u nečisti, često nepoznati, a mogu biti brojni. Dakle, određivanje doze je teško ili nemoguće, a doza može varirati od jednog izvora biljnih preparata do drugog. Informacije o bioraspoloživosti, farmakokinetici i farmakodinamici su obično nedostupne. Također, aktivni sastojci mogu imati interakcije jedni s drugima na složene i varijabilne načine.

Kineska herbalna medicina koristi različite formule koje sadrže mješavine bilja za liječenje različitih poremećaja. Tradicionalne formule mogu se proučavati kao cjelina, ili se svaka biljka u formuli može proučavati zasebno. Jedna biljka, ako se koristi sama, ne može biti jednako učinkovita i može imati štetne posljedice. Ipak, trenutna konvencionalna istraživanja pogoduju proučavanje pojedinačnih biljaka radi bolje kontrole varijabli. Drugi problem je veliki broj biljnih mješavina koje bi se mogle proučavati.

Istraživanja bilja i biljnih mješavina tradicionalne kineske medicine za sindrom iritabilnog crijeva nisu dala jednoznačne rezultate, a recenzije tih studija zaključuju da su potrebna stroža ispitivanja.

Preliminarne studije Tripterygium wilfordii (vino boga groma) pokazale su protuupalna svojstva i kliničku djelotvornost u liječenju RA, ali recenzije su otkrile da dokazi nisu dovoljni da bi se potvrdila učinkovitost te je zaključeno da su potrebna dodatna istraživanja.

Preliminarne studije su pokazale da Astragalus može poboljšati kvalitetu života pacijenata s karcinomom pluća liječenih kemoterapijom, ali ne i produžiti im život ili usporiti napredovanje bolesti što se procjenjivalo biomarkerima. Preliminarni podaci ukazuju na povećanu učinkovitost kemoterapije temeljene na platini za uznapredovali karcinom pluća ne-malih stanica, posebno pojačan tumorski odgovor, ali nedostaju podaci koji bi potvrdili kliničke ishode (2).

Moguće nuspojave

Jedan od problema je standardizacija i kontrola kvalitete kineskih biljnih pripravaka. Mnogi u Aziji nisu regulirani; mogu biti onečišćeni teškim metalima iz zagađene podzemne vode ili mogu biti onečišćeni lijekovima kao što su antibiotici ili kortikosteroidi. Sastojci su često zamijenjeni, dijelom zato što su nazivi bilja prevedeni na pogrešan način.

U biljnim mješavinama, štetni učinci mogu također biti posljedica interakcije između aktivnih sastojaka.

Literatura

  • 1. Liu Y, Tu S, Gao W, et al: Extracts of Tripterygium wilfordii in the treatment of rheumatoid arthritis: a systemic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Evid Based Complement Alternat MedEvid Based Complement Alternat Med 410793, 2013. doi: 10.1155/2013/410793.

  • 2. McCulloch M, See C, Shu XJ, et al: Astragalus-based Chinese herbs and platinum-based chemotherapy for advanced non-small-cell lung cancer: meta-analysis of randomized trials.: J Clin OncolJ Clin Oncol20;24(3):419–30, 2006. doi: 10.1200/JCO.2005.03.6392.