Shizofreniformni poremećaj

Autor: Carol Tamminga, MD
Urednik sekcije: doc. prim. dr. sc. Tomislav Franić, dr. med.
Prijevod: Ćulum Marin, dr. med.

Shizofreniformni poremećaj je obilježen simptomima koji su jednaki simptomima shizofrenije, ali traju između 1 i 6mj.

Psihoza se odnosi na simptome kao što su sumanutosti, halucinacije, neuređen tok misli i govora te bizarno i neprikladno ponašanje (uključujući katatoniju) koji ukazuju na to kako pacijent ne testira realitet. (Vidi također Uvod u shizofreniju i povezane poremećaje.)

U trenutku dolaska liječniku, vjerojatno će se posumnjati na shizofreniju. Također se mora isključiti psihoza uslijed zlouporabe psihoaktivnih supstanci ili somatske bolesti. Razlikovanje između shizofreniformnog poremećaja i shizofrenije u bolesnika bez ikakvih prethodnih psihotičnih simptoma se zasniva na trajanju simptoma; Ako simptomi traju duže od 6 mjeseci, pacijent više ne zadovoljava potrebne dijagnostičke kriterije za shizofreniformnim poremećajem, a dijagnostika će vjerojatno ukazivati na shizofreniju, iako se akutna psihoza također može razviti i u psihotični poremećaj raspoloženja, kao što su bipolarni poremećaj ili shizoafektivni poremećaj. Za postavljanje dijagnoze i odgovarajućeg liječenja često je potrebno dugotrajno praćenje.

Indicirano je liječenje antipsihoticima i potporna psihosocijalna skrb. Nakon što se simptomi povuku, primjena lijekova se nastavlja narednih 12 mj., a zatim se postupno smanjuju uz pomni nadzor i redovne kontrole.