Hepatitis D

Autor: Anna E. Rutherford, MD, MPH
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Martina Marušić, dr. med.

Hepatitis D infekciju uzrokuje defektnim RNA virus (delta agens), koji se može replicirati samo u prisutnosti virusa hepatitisa B. Javlja se rijetko kao ko–infekcija s akutnim hepatitisom B ili kao superinfekcija u kroničnom hepatitisu B.

(Vidi također Uzroci hepatitisa i Pregled akutnih virusnih hepatitisa.)

Hepatitis D obično se prenosi parenteralno ili putem kontakta sluznice sa zaraženom krvlju ili tjelesnim tekućinama. Inficirani hepatociti sadrže delta čestice omotane s HBsAg-om.

Prevalencija HDV–a geografski varira, a češća je u endemskim djelovima određenih zemalja. Intravenski narkomani imaju visok rizik od zaraze, ali HDV (za razliku od HBV) se nije široko probio unutar homoseksualne zajednice.

Simptomi i znakovi

Akutni hepatitis D se obično manifestira kao

Dijagnoza

  • Serološke pretrage

Upočetnoj dijagnozi akutnog hepatitisa, virusni hepatitis treba razlikovati od drugih poremećaja koji uzrokuju žuticu (vidi sliku Pojednostavljeni pristup mogućim uzrocima akutnog virusnog hepatitisa). U bolesnika s nalazima, koji ukazuju na virusni hepatitis, izvode se slijedeća ispitivanja u svrhu probira na hepatitis A, B i C viruse:

  • IgM antitijela na hepatitis A virus (IgM anti-HAV)

  • Hepatitis B površinski antigen (HbsAg)

  • IgM antitijela na hepatitis B jezgreni antigen (IgM anti-HBc)

  • Antitijela na virus hepatitisa C (anti-HCV)

Ako serološki testovi za hepatitis B potvrde infekciju, a kliničke manifestacije su teške, treba izmjeriti razinu antitijela na HDV (anti-HDV). Anti–HDV ukazuje na aktivnu infekciju. Protutijela ne moraju biti detektabilna više tjedana nakon akutne bolesti.

Terapija

  • Potporno liječenje

Nijedan oblik terapije ne ublažava akutni virusni hepatitis, uključujući i hepatitis D. Alkohol treba izbjegavati jer povećava oštećenje jetre. Ograničenja u prehrani ili fizičkoj aktivnosti, uključujući i često preporučeno mirovanje, nemaju znanstvenu podlogu.

Kod kolestatskog hepatitisa, primjena kolestiramina u dozi od 8 g per os jednom ili dvaput dnevno može ublažiti svrbež.

Jedini lijek odobren za liječenje kroničnog hepatitisa D je interferon-alfa, iako je pegilirani IFN-alfa vjerojatno jednako učinkovit. Preporučuje se liječenje u trajanju od 1 godine, iako nije utvrđeno da li dulje trajanje terapije ima veći učinak. Hepatitis D se također liječi u skladu s kliničkim ispitivanjima.

Prevencija

Nema odgovarajućeg proizvoda za imunoprofilaksu hepatitisa D. Međutim, prevencija HBV-a sprječava HDV.

Ključne poruke

  • Hepatitis D se pojavljuje samo zajedno s hepatitisom B.

  • Osobito treba posumnjati na hepatitis D u slučaju teškog hepatitisa B ili kada se simptomi kroničnog hepatitisa B pogoršavaju.

  • Liječenje i sprječavanje infekcije isto je kao i za hepatitis B.