Infektivne bolesti jednjaka

Autor: Kristle Lee Lynch, MD
Urednik sekcije: prof. dr. sc. Davor Štimac, dr. med.
Prijevod: Antun Lončarić, dr. med.

Infektivne bolesti jednjaka se većinom javljaju u bolesnika s oslabljenim imunološkim sustavom. Primarni uzročnici su: Candida albicans, herpes simplex virus te citomegalovirus. Simptomi su odinofagija i bol u prsištu. Dijagnoza se postavlja endoskopski, uz kultivaciju uzoraka. Liječi se antimikoticima ili antiviroticima.

(Vidi također Pregled bolesti jednjaka i poremećaja gutanja.)

Infekcije jednjaka su rijetke u bolesnika s normalnim imunitetom. Primarnu obranu jednjaka čine slina, motilitet jednjaka i stanična imunost. Skupina rizičnih bolesnika uključuje one oboljele od AIDS-a, osobe s transplantiranim organom, alkoholičare, dijabetičare, pothranjene, oboljele od raka i osobe s poremećajima motiliteta jednjaka. Candida može uzrokovati infekciju kod bilo koje rizične skupine. Herpes simpleks virusne (HSV) i citomegalovirusne (CMV) infekcije najčešće se javljaju u bolesnika s AIDS-om i transplantiranim organima.

Candida ezofagitis

Bolesnici s ezofagitisom uzrokovanim s Candidaom, obično se žale na bolno, ili rjeđe, otežano gutanje. Oko 2/3 ima afte u usnoj šupljini (njihov izostanak ne isključuje zahvaćenost jednjaka). Bolesnicima s odinofagijom i aftama se može dati empirijska terapija, ali ako ne dođe do značajnog poboljšanja u narednih 5-7 dana potrebno je učiniti endoskopski pregled. Radiološki pregled gutanjem barijeve kaše je manje osjetljiv.

Liječenje Candida ezofagitisa sastoji se od primjene flukonazola 200 do 400 mg per os ili IV jednom/dan kroz 14 do 21 dan. Alternative uključuju i druge azole (npr, itrakonazol, vorikonazol, posakonazol) ili ehinokandine (npr kaspofungin, mikafungin, anidulafungin). Lokalna primjena nije od koristi.

HSV i CMV ezofagitis

HSV i CMV infekcije se podjednako često javljaju u transplantiranih bolesnika, ali HSV se javlja rano nakon transplantacije, a CMV 2-6 mjeseci kasnije. U bolesnika s AIDS-om, CMV je učestaliji od HSV-a, a virusni ezofagitis se uglavnom javlja kada je razina CD4+ <200/μl. U obje infekcije javlja se teška odinofagija.

Za dijagnozu je nužna endoskopska pretraga s citološkim ili histološkim nalazom. HSV se liječi aciklovirom IV 5 mg/kg tjelesne težine kroz 8 sati tijekom 7 dana ili valaciklovirom 1 g PO 3×/dan. CMV se u imunokompromitiranih bolesnika liječi ganciklovirom 5 mg/kg IV svakih 12 sati 14-21 dan, a doza održavanja iznosi 5 mg/ kg IV 5 dana/tjedan. Moguće je i liječenje foskarnetom i cidofovirom.