Eritrazma

Autor: A. Damian Dhar, MD, JD
Urednica sekcije: akademkinja prof. dr. sc. Mirna Šitum, dr. med.
Prijevod: Ivana Lovrić, dr. med.

Eritrazma je infekcija intertriginoznih područja, najčešći uzročnik je Corynebacteriym minutissimum, a najčešći je u dijabetičara i osoba koje žive u toplijim krajevima.

(Vidi također Pregled bakterijskih infekcija kože.)

Eritrazma izgleda kao tinea ili intertrigo. Najčešća je na stopalu, gdje se vidi kao površno ljuštenje kože, stvaranje fisura i madidaciji koji su najčešće ograničeni na prostor između 3. i 4. prsta; Eritrazma se u preponi pojavljuje u vidu nepravilnih, ali dobro ograničenih ružičastih ili smeđih mrlja s popratnim ljuštenjem kože. Eritrazma može također zahvatiti aksile, područje ispod dojki ili nabore kože prednje trbušne stijenke te međicu, osobito u pretilih sredovječnih žena i dijabetičara.

Osvijetljena Woodovom svjetiljkom, eritrazma fluorescira karakterističnom koraljno crvenom bojom, uslijed proizvodnje porfirina od strane uzročne bakterije. Nepostojanje hifa u strugotinama kože također razlučuje eritrazmu od tinee.

Liječi se pojedinačnom dozom klaritromicina 1 g PO Jedan do dva tretmana (80 J / cm)2) širokospektralnog crvenog svjetla (635 nm) pokazali su se uspješnima u malom broju slučajeva. Također je učinkovita lokalna primjena eritomicina ili klindamicina. Često dolazi do recidiva.