Tropisetron

TROPISETRON

Genetički test za smanjenje rizika pri primjeni tropisetrona

Lijek

Koje su indikacije i mehanizmi djelovanja tropisetrona?

Tropisetron smanjuje mučninu i povraćanje selektivno inhibirajući 5-HT3 receptore središnje i periferno, na taj način prevenira emetogene signale posredovane serotoninom. Tropisetron se koristi u prevenciji mučnina i povraćanja koji nastaju kao posljedica kemoterapije, radioterapije ili postoperativno.

Geni

Koji geni utječu na djelovanje tropisetrona?

Antagonisti 5-HT3 receptora općenito se dobro podnose. Tropisetron se ekstenzivno metabolizira putem CYP2D6 u inaktivne metabolite i dalje konjugira u glukuronide i sulfate. CYP2D6je visoko polimorfan gen s preko 100 poznatih alelnih varijanti i subvarijanti. Povećana aktivnost CYP2D6 je povezana s bržim klirensom tropisetrona i smanjenim terapijskim odgovorom.

Analiza

Što se analizira?

Pacijentov genotip se analizira na najčešće varijante CYP2D6poput CYP2D6 *1i *2koje su povezane s normalnom funkcijom, CYP2D6 *9, *10i *41koje su povezane sa smanjenom funkcijom, CYP2D6 *3, *4, *5, *6koje su povezane s potpunim gubitkom funkcije, dok se CYP2D6 *1xN, gdje xN prezentira broj kopija CYP2D6gena povezuje s povećanom funkcijom.

Indikacije

U kojim je slučajevima potrebno napraviti test?

Genetički test bi trebalo napraviti kod pacijenata koji nemaju odgovarajući terapijski odgovor na tropisetron ili nuspojave te kod pacijenata koji se pripremaju za početak kemoterapije, radioterapije ili operativni zahvat nakon kojeg se očekuje pojava mučnine ili povraćanja.

Preporuke

Na koji način se terapija mora prilagoditi rezultatima testa?

Preporuke su temeljene na smjernicama Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC)1 i imaju najvišu kliničku razinu dokaza 1A.

Tablica 1: Preporuke za liječenje tropisetronom ovisno o fenotipu CYP2D6

CYP2D6 fenotip (učestalost fenotipa)

Preporučena terapija

Ultrabrzi metabolizator (1-2 %)

Nije preporučena upotreba tropisetrona, preporučuje se upotreba alternativnog lijeka poput granisetrona

Normalni metabolizator (77-92 %)

Terapija sukladno uputama o lijeku

Intermedijarni metabolizator (2-11 %)

Započinjanje terapije s preporučenom početnom dozom zbog nedovoljno dokaza o utjecaju genotipa na djelovanje lijeka

Spori metabolizator (2-11 %)

Započinjanje terapije s preporučenom početnom dozom zbog nedovoljno dokaza o utjecaju genotipa na djelovanje lijeka

Troškovi

Priznavanje i povrat troškova za navedenu analizu varira od države do države. Ukoliko je testiranje ordinirano od strane liječnika, troškovi analize CYP2D6bit će priznati i refundirani za bolesnike koji imaju obvezno i privatno osiguranje. Troškovi testiranja neće utjecati na proračun nadležnog liječnika ili institucije u kojoj liječnik radi.

1 Bell GC, Caudle KE, Whirl-Carrillo M, et al. Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC)guideline for CYP2D6 genotype and use of ondansetron and tropisetron. Clin Pharmacol Ther. 2017;102(2):213-218. doi:10.1002/cpt.598

Farmakogenetika